Raliul “bătrânelor”, la Carpați retro 2021! Vehiculele de epocă vor putea fi admirate pe străzile Lugojului

Bătrâne, dar nu afectate de timp, cochete și apreciate de către colecționari, mașinile de epocă vor pleca sâmbătă, 28 august, într-un raliul dedicat doar lor, în cadrul evenimentului Carpați Retro 2021, ajunsă la ediția XXII, etapa a V-a a Campionatului Raliurilor de Regularitate pentru Vehicule Istorice (CRRVI).
Participanții vor parcurge un traseu pitoresc, cu plecarea dimineața la ora 10 din Piața Unirii, mergând prin Lugoj și Fârdea, cu un scurt popas la Muzeul Traian Vuia. Seara, după finalul de la Muzeul Satului Bănățean, concurenții vor reveni la ibis Timișoara City Center pentru Festivitatea de Premiere Carpați Retro 2021.

Raliul Carpați Retroa fost lansat de Retromobil Club România în anul 2000, ca o continuare a tradiției Festivalului Automobilelor de Epocă desfășurat la Sinaia începând cu anul 1983, eveniment care includea și un raliu de regularitate pe ruta București – Sinaia. După trei ediții care au avut ruta București-Sinaia, din rațiuni organizatorice, s-a decis ca ruta și destinația raliului să fie diferite la fiecare ediție.

Inițial probele de regularitate se cronometrau la minut, departajarea în Clasamentul General fiind făcută prin probe de slalom. În 2004 raliul a inclus și o probă pe circuitul Amckart – de aici apărând cursa Retromobil Grand Prix care după doi ani a fost inclusă în Retromobil Fest.  Din 2013 cronometrarea se face la zecime de secundă, inițial cu un sistem cu presostat. Ulterior, s-a dezvoltat și propriul sistem de cronometrare, pe baza balizelor statice amplasate pe traseu. În prezent se utilizează un sistem pe bază de GPS – ChronoFun.

De-a lungul anilor, raliul s-a bucurat de participarea internațională, cu echipaje din Italia, Bulgaria și Ungaria aliniate la start.

Participanții au avut ocazia să descopere locuri superbe din România, a căror frumusețe parcă se amplifică la parcurgerea acestora la volanul unui automobil istoric. În 2014 raliul a depășit granițele țării, având ca punct final Chișinăul.

Fiecare din cele 21 de ediții desfășurate până în prezent a fost o reușită și rămâne în memoria participanților ca un moment cu totul special.

Articolul Raliul “bătrânelor”, la Carpați retro 2021! Vehiculele de epocă vor putea fi admirate pe străzile Lugojului apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*