Recunoaștere! Prof. dr. Dumitru Tomoni, premiat de Societatea de Științe Istorice din România

Conducerea Societății de Științe Istorice din România a acordat premiul ”A.D. Xenopol” profesorului doctor în istorie Dumitru Tomoni, pentru lucrarea ”Pașaport pentru istorie: credenționalele bănățene de la Alba Iulia”, apărută la Editura Eurostampa din Timișoara, în anul 2019.

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 10 octombrie. Încă de la apariția sa, această carte cu totul deosebită a atras atenția specialiștilor în domeniu, calificându-se drept una îndreptățită la un premiu important din partea asociației istoricilor români.
Volumul cuprinde toate procesele verbale și credenționalele bănățenilor aleși să participe la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, acoperind spațiul Banatului Istoric, inclusiv Banatul Sârbesc. Cele 186 de documente – 124 creden­țio­nale, 19 procese verbale, 15 pro­tocoale, 11 mandate, patru ple­ni­potențe, trei legitimații, trei litere credenționale, două adeverințe, două adrese, un extras, un atestat și o hotărâre – aflate în patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, sunt prezentate în ordinea alfabetică a localităților de unde au fost emise.

”Credenționalele de la 1918, folosite cu sensul de încredințare, delegare, autorizare, împuternicire, îndatorare, certificare, semnifică re­prezentarea democratică a lo­calităților românești din Banat și Transilvania, a instituțiilor și aso­ciațiilor culturale, sociale, profesionale, bancare etc, având și o încărcătură religioasă, de credo, în care «unul Dumnezeu» nu coboară doar în ființa unui individ, ci într-o unică națiune. Organizatorii adunării au hotărât să tipărească credenţionale tipizate, care urmau doar să fie completate, așa cum s-a întâmplat în marea majoritate a localităților din Transil­vania, dar din cauza situației speciale existente în Banat, acestea au ajuns numai în unele localități, de regulă în cele mari. De aceea, în majoritatea localităţilor din Banat, cre­den­țio­na­lele au fost scrise de mână, impresionând atât prin stil, cât și prin caligrafie. Cre­denționalele au fost concepute de către intelectualii locali, conţinutul lor reflectând gândirea, fră­mântarea, entuziasmul şi credinţa comunităţilor locale că participă la realizarea unui act istoric. Ele exprimă spiritul patetic, înflăcărat, mobilizator caracteristic discursului românesc de la 1918, inspirat de ”duh naţional”. În destule cazuri se poate vedea dorința celor care au redactat textul credenționalelor de a exprima atât credința în realizarea unui deziderat, cât și entuziasmul momentului trăit, cu o evidentă încărcătură emoțională. Cu siguranță, cuvintele li se păreau prea sărace pentru asemenea momente înălțătoare, de aici și grija de de a le găsi pe cele mai potrivite. Și foarte mulți autori anonimi au dovedit inspirație, sensibilitate și talent. În unele cazuri, creden­țio­nalele erau copiate în mai multe exemplare, fiecare dintre cei delegați primind câte un exemplar pe care l-a predat secretariatului adunării, l-a intrarea în sala unirii”, a declarat prof. dr. Dumitru Tomoni, multiplu laureat al premiilor SSIR și președinte al So­cietății de Științe Istorice din Lugoj.

Credenționalele, pașapoarte pentru intrarea în istorie, au fost buletinul sau legitimația celor care au avut dorința și onoarea de a intra în sala Cazinoului Militar de la Alba Iulia, devenită Sala Unirii..

Articolul Recunoaștere! Prof. dr. Dumitru Tomoni, premiat de Societatea de Științe Istorice din România apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*