Restricții suplimentare pentru prahovenii din localitățile cu rata mare de infectare cu coronavirus

Violeta Stoica

 

Mai multe localități prahovene se află timp de două săptămâni sub restricții suplimentare, din cauza creșterii numărului cazurilor de coronavirus. Zeci de mii de prahoveni vor fi afectați de noile măsuri impuse de autoritățile naționale și de cele județene. Pe lângă purtarea măștii de protecție, în Păulești și Plopu, libertatea de deplasare a fost restricționată, începând de ieri, în zilele de weekend. După ora 20.00 și până la 5.00 dimineața, vinerea, sâmbăta și duminica, aproape 10.000 de locuitori ai celor două comune vor fi obligați să rămână în case sau în gospodăriile lor și vor putea ieși în spațiile publice doar dacă merg la locul de muncă sau în condițiile în care au anumite urgențe și doar după completarea declarațiilor pe propria răspundere privind motivul ieșirii din case în intervalul menționat.
Sâmbătă dimineață, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova, condus de prefectul Cristian Ionescu, a hotărât care sunt măsurile suplimentare pentru localitățile cu mai mult de trei, respectiv patru cazuri de coronavirus la mia de locuitori.
În weekend-ul abia încheiat, Valea Prahovei a fost înțesată de forțe de ordine, însă nici alte localități prahovene nu au fost uitate, în special de polițiști.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis, sâmbătă dimineață, măsurile suplimentare pentru cele două localități prahovene în care s-a depășit rata de infectare de patru la mia de locuitori. Astfel, conform deciziei luate sâmbătă dimineață, începând de ieri și până pe 10 aprilie, locuitorii din comunele Păulești și Plopu sunt supuși unor noi restricții, conform Hotărârii de Guvern publicată vineri în Monitorul Oficial al României, prin care se permite instituirea acestora. Este vorba despre aproape 10.000 de locuitori – respectiv 7.098 în Păulești și alți 2.437 în Plopu – cărora li se restrânge posibilitatea de deplasare în afara casei în serile și nopțile de weekend. Practic, în conformitate cu hotărârea CJSU Prahova, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20:00 – 05:00, iar locuitorii care trebuie să iasă din case după ora 20.00 sunt obligați să aibă asupra lor declarațiile pe propria răspundere sau, după caz, adeverința eliberată de angajatori. Cu toate acestea, este permisă parțial deplasarea în perioada sărbătorilor religioase, astfel că, în perioada 27 martie – 28 martie 2021, în intervalul orar 18.00 – 22.00, pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea evreiască Pesah, precum și în perioada 3 – 4 aprilie 2021, în intervalul orar 20.00 – 02.00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase pentru catolici.
Pe de altă parte, s-a instituit obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 05.00 – 18.00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori. Măsura nu se aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1000 locuitori, o excepție fiind faptul că, în intervalul orar 21:00 – 05:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. Tot în aceste localități cu rata de infectare mai mare de 4 la mie, s-a suspendat activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness.

Sinaia, Băicoi, Vadu Săpat și Albești-Paleologu – 14 zile de noi reguli

Pentru că la Sinaia, Băicoi, Vadu Săpat și Albești Paleologu, incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mie, dar mai mică de 4 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a decis, de asemenea, instituirea pentru o perioadă de două săptămâni, începând de astăzi, 29 martie, a unor măsuri suplimentare. Astfel, pe lângă purtarea măștii de protecție, vor intra în vigoare următoarele măsuri: organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este interzisă; organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in este interzisă; organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale este interzisă; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă; se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective; activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități; se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective; măsurile anterioare se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent; activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă. Funcționarea operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc care comercializează bilete de tip LOTO, pariuri și lozuri este permisă doar pentru activitatea de vânzare a acestora, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

Petrecăreți din comuna Fulga, amendați pentru un chef dat într-o casă din localitate

Mai multe persoane care au participat la un chef în comuna prahoveană Fulga au fost amendate, sâmbătă, cu câte 500 de lei fiecare. Polițiștii Secției de Poliție Rurală Ciorani s-au autosesizat în acest caz că într-o locuință din comună este organizată o petrecere la care participă și o formație de muzică. La fața locului s-au deplasat polițiștii care i-au identificat pe cei 11 participanți. Evenimentul privat a fost întrerupt, iar persoanele respective au fost sancționate.

Polițiștii reamintesc faptul că în această perioadă este interzisă desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.

Valea Prahovei, împânzită de forțe de ordine

Potrivit reprezentanților IPJ Prahova, sâmbătă, dispozitivele de poliție au desfășurat activități pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale în vigoare, pentru prevenirea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2, precum și pentru asigurarea unui climat de ordine publică și siguranță rutieră, în mai multe zone din județ, dar în mod special în Sinaia, Bușteni și Azuga.
„În ultimele 24 de ore, sub coordonarea Instituției Prefectului, s-au derulat, în sistem integrat, acțiunile de verificare pentru prevenirea răspândirii COVID-19. (…) Au fost controlate baruri, restaurante, pârtii de schi și fast-food-uri, fiind aplicate 64 de sancțiuni persoanelor fizice identificate că nu respectă măsurile de protecție sanitară. Totodată, în piețele și târgurile verificate au fost aplicate 16 sancțiuni persoanelor fizice identificate că nu respectă măsurile de protecție sanitară. (…) În județul Prahova, au fost verificate peste 440 de obiective/locații (societăți comerciale, restaurante, terase, parcuri, mijloace de transport în comun), fiind legitimate peste 2000 de persoane și verificate peste 450 de autovehicule (dintre acestea aproximativ 200 de mijloace de transport public în comun). Astfel, au fost efectuate verificări la peste 200 de societăți comerciale, fiind aplicate în total 142 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de peste 35.500 de lei. Dintre acestea, 127 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală”.
Și ieri, echipele formate din polițiști, jandarmi, pompieri și reprezentanți ai instituțiilor de control (DSVSA, ITM, DSP) au verificat respectarea măsurilor impuse de autorități.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*