Ripensia conduce rapid de două ori ocupanta podiumului, Chindia are ultimul cuvânt: 2-3

Clubul timișorean nou-promovat în Liga 2 s-a străduit foarte mult pentru a deszăpezi ”Ciarda Roșie” la sosirea grupării de pe locul de baraj iar roșu-galbenii săi s-au străduit poate la fel de mult să câștige din nou acasă în 2018, dar dacă gazonul a rezistat totuși cumva cu brio, deși în suferință, în schimb Ripensia n-a scos-o la capăt în fața plusului de experiență al Chindiei, capabilă să egaleze de două ori până la pauză și să dea lovitura în ultimul sfert de oră, cum o făcea și acum o lună pe ”Știința”.

Așa s-a potrivit în această a 26-a etapă troienită de zăpezi a Ligii 2, ca ocupantele locurilor 3 și 2 să fie programate în zile consecutive la Timișoara, urmăritoarea de pe locul de baraj adjudecându-și punctele în Ciarda Roșie și punând implicit presiune pe secund clasata FC Hermannstadt, care joacă duminică de la ora 14 pe ”Știința”. ASU Politehnica va fi așadar al doilea arbitru al duelului la distanță pentru promovarea directă între sibieni și târgoviștenii apropiați acum la un punct, rămânând de văzut deznodământul celuilalt meci televizat din capitala Banatului, dar până una alta Chindia a ajuns la concluzia că ar tot juca împotriva formațiilor timișorene, nu de alta dar a adunat deja 6 victorii din tot atâtea întâlniri în campionat, în nici 2 ani: Ripensia – Chindia 2-3 (2-2).

Cea de astăzi n-a fost însă nici pe departe floare la ureche, ba din contră, însă gruparea mai bine clasată a demonstrat că parcurge un sezon notabil, cu aspirații de promovare, smulgerea unui rezultat favorabil fie și în condițiile unei evoluții puse la încercare de oponenți fiind apanajul garniturilor pe val. Pe de altă parte, învinsă în premieră acasă de la eșecul cu 0-2 cu ASU Politehnica, Ripensia și-a reamintit subit că nu-și permite luxul prea multor apariții succesive fără puncte în clasament, nu doar zăpezile dându-i bătăi de cap, înlăturate cu sforțări în nici 24 de ore, ci mai ales situația ierarhică, mai greu de ameliorat cu una, cu două, frigurile subsolului Ligii 2 persistând după entuziasmantul debut de campanie, acum parcă rătăcit deja în timp.

Într-adevăr, spre lauda lor, organizatorii au trecut cu brio primul hop înaintea sosirii trupei de pe podium, motiv pentru care Ripensia merită felicitări, izbutind în timp util îndepărtarea zăpezii de pe teren, astfel încât jocul să se poată desfăşura în bune condiţii, ceea ce a și fost cazul, chiar dacă terenul a fost moale. Da, nou-promovata și-a cam deteriorat suprafața de joc, expunând-o în condițiile impuse de FRF, intransigentă fără pardon vizavi de disputarea musai a jocului, iar protagoniștii s-au înhămat ca atare, spre cinstea lor, fotbaliștii depunând eforturi admirabile și reuşind să ofere un spectacol fotbalistic deloc numeroșilor spectatori prezenți să urmărească unul dintre foarte puținele meciuri din liga a doua dar și din întregul fotbal românesc care s-au disputat astăzi. A fost puțină lume pentru că, dacă vremea doar ne trage de mânecă și mai pune la încercare sportul, în schimb televiziunea și mediul vizual în general bombardează fotbalul intern, asediindu-l într-un colț de cameră, în fața micului ecran, prin transmisiuni dintre care cele mai multe nu-și au rostul, fără nici o noimă.

O mențiune sportivă astăzi pentru Ripensia, vioara întâi, însă nu întotdeauna vioara întâi are și ultima notă în repertoriu.

De astă dată, după victoria acasă cu brăilenii, chiar și ghinion pentru trupa lui Paul Codrea, care merita cu prisosinţă fie și toate cele trei puncte, dar pe de altă parte nici Chindia nu este codașa Dacia Unirea, rutina competițională a uneia dintre cele mai notabile formații din competiția ultimelor două sezoane făcându-și în cele din urmă simțită prezența.

După ce au condus de două ori, bănățenii s-au văzut egalaţi iar în final chiar şi întrecuţi de o echipă pragmatică, autoare a unui succes pe care poate nu îl merita. Oaspeții păreau să înceapă mai bine meciul iar în minutul 5 au beneficiat de primul corner, executat de Morariu, dar Mario Contra a fost la prima intervenţie bună, respingând în corner, rămas fără rezultat.

Într-adevăr, Contra a fost titularizat, după ce îl înlocuia pe accidentatul Munteanu în prima parte a victoriei cu brăilenii iar în Trivale apăra Rădulescu, absenți la gazde mai fiind Ţugui și Hecsko, şi ei accidentaţi. Contra a revenit de fapt la 11-le de start aliniat cu dunărenii, cu excepția portarului, Apro și Ungureanu preluându-și locurile cedate la Pitești lui Toma și Dumiter, pe care îi și înlocuiau la pauză în Trivale.

Cinci minute mai apoi, lovitura liberă a lui Liviu Mihai, de la 18 metri perpendicular pe poartă, a trecut puţin pe lângă bara din dreapta lui Contra. În minutul 12 Toma a pătruns în careu și a centrat în faţa porţii, unde, pe fază, Ungureanu a marcat de la circa 7 metri: 1-0. Dar și cu noroc, căci în două rânduri Chindia s-a opus, mai întâi portarul, care a respins, iar apoi fundaşul Vătavu, care a respins și el…

Bucuria a fost însă de scurtă durată, căci oaspeţii au egalat prin Daniel Florea, după numai un minut. Va fi 2-1 pentru Ripensia în minutul 14, când Bădăuţă, în stilul-i caracteristic, a driblat doi adversari, a intrat în careu și a şutat de la 12 metri, iar portarul a respins mingea şi Mediop a marcat cu capul din careul de 6 metri.

Trei goluri în 3 minute. Ce avea să mai urmeze?

Mânecan a primit primul cartonaș galben pentru o tragere de tricou la centrul terenului iar ocaziile s-au succedat la poarta oaspeţilor. Pe rând, au ratat Mediop, singur cu portarul de două ori, și Bădăuţă. Iar când ratezi, ocaziile se răzbună.

Mai întâi, în minutul 37, vizitatorii au cerut o lovitură de la 11 metri la o căzătură artistică în careu a lui Rogoveanu, care merita un cartonaș galben pentru simulare, dar apoi Cristinel Stoica, din plonjon, a înscris cu capul din 8 metri, după ce mingea a lovit bara din stânga lui Contra. Oaspeţii au fost chiar și aproape de golul trei în minutul 43 dar şutul lui Stoica de la 14 metri a fost respins în doi timpi de Contra.

La reluare, Ripensia nu și-a risipit apetitul ofensiv, a dominat pe alocuri categoric, dar nu a reuşit să mai înscrie, în ciuda unor șanse mari, în special pentru Mediop, care a mai scăpat de două ori cu portarul Chindiei însă nu l-a putut învinge. Regățenii puteau marca la rândul lor prin Florea în minutul 64, dar cel care a făcut 2-3 a fost fundașul Martac. Căci ocaziile într-adevăr se răzbună și a venit minutul 77, la o fază în care defensiva timișoreană a fost prinsă din nou pe picior greșit. Mingea şutată de fundaşul Mădălin Martac din careul mare a fost deviată în propria poartă de Burdeţ. Stupoare în tribună, 2-3.

În minutul 86 putea fi 3-3, dar mingea trimisă de Călin Toma spre gol a fost respinsă de portar în bara din dreapta, iar astfel trupa lui Paul Codrea a pierdut nemeritat. Nici cele trei minute de prelungiri arătate de la margine, chiar cu alte două în plus, nu au mai adus nimic. Și mare bucurie în tabăra oaspeţilor la fluierul final. Chindia, apropiată la doar un punct de ex-liderul din Sibiu. Care urmează la rând pe malurile Begăi. Pe mâine…

*

Ripensia: Contra – Popa, Burdeţ, Bocşan, Apro (min. 79, Dumiter), Călin Toma –  Ungureanu (min. 83, Tudor), Zurbagiu, Mânecan (min. 69, Stoi) – Bădăuţă, Mediop.

Antrenor: Paul Codrea

Pe bancă:  Rădulescu – Golda, Bobină şi Horcea.

Chindia: Popescu – Ciobotariu, Morariu, Vătavu, Martac – Nisipeanu (min. 68, Jurj), Rogoveanu, Liviu Mihai, Crinel Stoica – Florea (min. 71, Neguţ), Cherchez (min. 86, Pencea).

Antrenor: Nicolae Croitoru

Pe bancă: Meilă – Dumitraşcu, Neicuţescu şi Acasandrei.

Au arbitrat: Sergiu Popa (Aiud) – Cristian Nicolae Lucaci şi Radu Despa (ambii din Baia Mare). Arbitru de rezervă: Mircea Salomir (Cluj Napoca). Observator de arbitri: Vasile Marc (Cluj Napoca); delegat pentru joc, Daniel Sabău (Zalău).

 

 

The post Ripensia conduce rapid de două ori ocupanta podiumului, Chindia are ultimul cuvânt: 2-3 appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*