Ripensia încheie turul mai repede dar în vrie. În 10 din minutul 14, învinsă de ”lanterna roșie” la doar al doilea succes acasă: 3-0 (1-0)

În august, pe când liderul la vremea respectivă Ripensia se desfăta cu victorii în serie, nou-promovata din Timișoara acumula deja cu 11 puncte mai mult după primele 4 runde decât o nou-promovată din județul Iași rămasă penultima, fără succes și tocmai spulberată acasă cu 0-9 de Chindia, încă scorul record al Ligii 2 pe alte terenuri. Astăzi însă, după duelul direct de la Uricani al sositelor din Liga 3, inaugural în etapa finală a turului de campionat, CS Știința Miroslava a redus la numai 5 puncte handicapul față de învinsa de pe Bega, depășită cu 3-0 (1-0) după ce a rămas din minutul 14 în inferioritate numerică.

Ripensia n-a mai învins afară în Liga 2 de aproape 3 luni și jumătate

Finiș de tur cum nu se poate mai neplăcut pentru învingătorii din mai ai seriei vestice în Liga 3, Ripensia legând din nou două înfrângeri succesive, cum se întâmpla și în ultimele runde cu Remus Steop pe bancă, ba chiar mai rău, atunci ajungându-se la 5 eșecuri consecutive, iar nereușita din comuna ieșeană Miroslava este cu atât mai amară cu cât ”lanterna roșie” a obținut astfel doar al doilea triumf în 9 încercări pe teren propriu în Liga 2, scăpând astfel fie și temporar, măcar până mâine, de ultima poziție. Toate pe seama bănățenilor în cădere liberă.

Iar ca lucrurile să se complice și mai mult pentru Ripensia, ultima aberație apărută în convulsiva scurtă istorie a Ligii 2 în serie unică, și anume aceea de a lua în discuție amânarea pe 2018 a primelor două etape ale returului programate și prevăzute încă din start în luna decembrie, își va afla răspunsul abia miercuri în Comitetul Executiv federal, cu alte cuvinte cu foarte puține zile înaintea unei alte lungi deplasări, anunțate pentru sâmbăta viitoare la Suceava, contra noii ”lanterne roșii” a zilei, Foresta.

De principiu, modificarea calendarului competițional în plin campionat, aproape de pe-o săptămână pe alta, reflex la care a aderat și Ripensia între circa treisferturi dintre participantele la Liga 2, este o altă piatră de moară de gâtul credibilității și așa șifonate a eșalonului secund, o tentativă din gama ”nu se face”, lăsată deoparte în cele din urmă în decembrie 2016 dar în cărți la ora actuală, cel puțin până săptămâna viitoare.

Dacă tot suferă la capitolele valoare și calitate, întrecerea să pluseze atunci măcar prin variabile gen imprevizibil sau suspans, oferite din plin de întrebarea a fi sau a nu fi. Se va menține calendarul competițional agreat de toate protagonistele înaintea debutului ediției sau se va pune pe roate o tipică modificare cu iz mioritic, din mers!?

La modul cum se descurcă de dată recentă, Ripensiei i-ar surâde în circumstanțele actuale să scape de imediata deplasare la Suceava, în fief-ul unei Foresta dornică de revanșă după acel 16-0 din tur, dar și de sosirea Luceafărului Oradea peste două săptămâni. Fiind vorba despre sportul românesc și FRF, s-ar putea să fie aplicate chiar și jumătăți de măsură, o rundă totuși în 2017, cealaltă lăsată pe februarie 2018, dar n-ar fi exclus ca amenințații ieșeni să se mai și răzgândească după succesul dătător de speranțe de astăzi, preferând eventual să continue în anul în curs, acasă cu ASA iar mai apoi la Brăila.

Până una alta însă, atât CS Știința Miroslava a semnat astăzi de departe cel mai detașat triumf în Liga 2 de la promovare cât și Ripensia a suferit cel mai drastic eșec în eșalonul secund de la intrarea din Liga 3: 3-0 (1-0). Și mai contrastant, dacă timișorenii n-au mai învins afară din 12 august, din etapa a II-a, când răsturnau scorul în repriza a doua la Oradea, în schimb ieșenii au învins numai pentru a doua oară acasă în acest tur, premiera fiind consemnată pe 14 octombrie, într-un 2-1 cu Olimpia Satu Mare după care elevii lui Adrian Kerezsy au regresat în propriul fief, egalați fiind din penalty în prelungiri, 1-1 cu Pandurii, și pierzând cel mai recent 0-1 cu Foresta.

De fapt, până astăzi, grație celor două victorii în deplasare cu 2-1, la Metaloglobus București pe 26 august iar la Balotești în 23 septembrie, gruparea din comuna Miroslava avea mai multe puncte agonisite pe drumuri decât la Iași și Uricani, situație care totuși s-a schimbat, moldavii încheind turul cu bilanțul pe teren propriu 9 2 3 4 12-21 9 puncte.

Ultimă clasată cu doar două puncte din precedentele 6 etape, Știința Miroslava n-a avut o săptămână prea bună, pe de-o parte Cornel Căinari făcându-și bagajele, nemulțumit de rolul mai șters ce i s-a repartizat de dată recentă, iar pe de altă parte aducându-se vorba despre retragerea formației din întrecere dat fiind rezultatele cu minus, spuse retezate din fașă de edilul comunei, însă toată starea apăsătoare nu i-a împiedicat pe amfitrioni, fie și în absența vârfului căpitan Marin, să aplice un scor de forfait celor din Ciarda Roșie.

Care au rămas cu doar 4 puncte din ultimele 33 posibile, pe fondul unei serii fără victorie în ultimele 11 etape, succesul cu 2-1 din Bihor fiind urmat în deplasare de un 2-2 la Brăila cu Dacia Unirea, 1-0 pentru Chindia la Târgoviște, 2-1 pentru Academica la Clinceni, 2-0 pentru AFC Hermannstadt la Sibiu, 2-0 și pentru CS Afumați în Ilfov, 1-1 la Satu Mare cu Olimpia și 1-1 la Motru cu Pandurii, bilanțul timișorenilor în deplasare în tur fiind 9 1 3 5 7-15 6 puncte.

Conștientă că n-ar avea alte variante eficiente de deplasare pe drumurile patriei, Ripensia a abordat ieșirea în județul Iași pe calea aerului dar toate planurile i-au căzut în gol odată ce Marius Toma a văzut direct cartonașul roșu deja în minutul 14 al partidei începute la ora 14, pentru faultarea viitorului marcator Adrian Viorică, iar Sebastian Bucur a semnat în minutul 25 golul reprizei I, deviind cu capul la colțul lung libera căpitanului Taciuc din colțul stâng al careului vizitatorilor. Aceleași faze fixe din care timișorenii se înclinau și sâmbăta trecută în duelul local cu ASU Politehnica: 1-0 la pauză.

Portarul Rădulescu, Dumiter și Ungureanu n-au mai intrat și astăzi în calculele lui Radu Suciu dintre titularii din eșecul cu ”violeții”, Dalin Munteanu fiind în schimb titularizat între buturi pentru a treia oară în tur, după victoria cu 4-1 cu Metaloglobus și eșecul cu 2-1 de la Clinceni, iar Neamțu devenind al 21-lea titular al nou-promovatei în 19 etape, al 18-lea între jucătorii de câmp, pe când Vlădia a revenit în formula de bază după remiza acasă cu UTA.

Oaspeții au căutat să riposteze după golul primit însă Crișan a respins în corner prin repliere șutul lui Mediop de pe stânga din minutul 31, Ripensia nefiind în general în apele ei iar tot Știința Miroslava arătându-se mai aproape de gol, de exemplu prin Viorică, în minutul 37, când a trimis peste transversală.

Desprinderea a semnat-o însă partenerul său de atac Cosmin Nemțanu, încă din primul sfert de oră după pauză, 2-0 în minutul 54, când a scăpat nestingherit și a șutat din careu, iar codașa a închis conturile înaintea mijlocului reprizei a II-a, prin Viorică, din careu, în urma unei mingi respinse de galben-roșii după centrarea expediată de pe stânga de rezerva Izmană, intrat în urmă cu 6 minute.

Condus cu un scor de forfait și întrebuințându-se din greu în inferioritate numerică încă din minutul 14, fostul lider neînvins după primele 5 runde din august n-a izbutit pe final nici golul de onoare, ratat de rezervele Dumiter și Ungureanu, ceea ce prefigurează o pauză de iarnă cu griji de tot felul pentru nou-promovata timișoreană. Cele imediate se leagă însă de incertitudinea în care a fost aruncată competiția Ligii 2, miza verdictului de miercuri fiind destul de semnificativă pentru colectivul din Ciarda Roșie, aflat în fața unei alte ieșiri mamut, la Suceava.

Până atunci, alte cinci jocuri ale ultimei etape a turului sunt programate mâine de la ora 11, printre care și UTA – FC Argeș, în urma căruia arădenii ar putea sălta în premieră în acest campionat peste Ripensia, două meciuri fiind anunțate pentru sâmbătă de la 12, și anume Dunărea – Metaloglobus și ASU Politehnica – ASA pe ”Știința”, AFC Hermannstadt evoluând acasă de la ora 14 cu CS Sportul Snagov iar duminică de la ora 14 punându-se punct cu CS Balotești – CS Mioveni. Clasamentul actualizat după acest 3-0 (1-0), pe coloana datelor tehnice, cu mențiunea că a fost prima partidă disputată de Ripensia în Liga 2 într-o zi de vineri, și asta din cauza imposibilității de a călători firesc pe distanțe mai lungi în seria unică beneficiind de o infrastructură rutieră națională cu mari deficiențe…

*

CS Ştiinţa Miroslava: Turiţă – Ambrosie, Crişan, Bucur, Agrigoroaei – Căruţă (60, Izmană), Cărăruş, Taciuc – cpt. (78, Săvoaia), Corban – Nemţanu (74, Asăvoaei), Viorică.

Rezerve: Ţintea – Buhăcianu, Chindriş, Sandu.

Antrenor: Adrian Kerezsy.

Ripensia: Munteanu – Popa – cpt., Vlădia, Marius Toma, Apro, Călin Toma – Tudor, Zaluschi (72, Ungureanu), Stoi – Neamţu (62, Bobină), Mediop (81, Dumiter).

Rezerve: Rădulescu – Horcea, Mânecan, Matiş.

Cartonașe galbene: Căruță 16, Nemțanu 19, Bucur 35, Crișan 43.

Cartonașe roșii: Marius Toma (14).

Arbitri: Marius Omuţ (Satu Mare) – Ovidiu Timar (Marghita) şi Casian Băla (Arad). Arbitru de rezervă: Dorin Burloiu (Galaţi). Observatori: Victor Stănişteanu (Buzău) şi Ciprian Anton (Suceava).

 

 

 

 

 

 

 

The post Ripensia încheie turul mai repede dar în vrie. În 10 din minutul 14, învinsă de ”lanterna roșie” la doar al doilea succes acasă: 3-0 (1-0) appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*