România a marcat ieri Ziua NATO

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, ieri, cu ocazia marcării pentru a 14-a oară a Zilei NATO în țara noastră, că românii au aceeaşi încredere ca la început în garanţia de securitate pe care o oferă apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică. „Marcăm Ziua NATO în România, pentru a 14-a oară, cu aceeaşi încredere ca la început în garanţia de securitate pe care ne-o oferă apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică. Toţi aceşti ani au însemnat o transformare profundă a Armatei Române într-o armată cu adevărat profesionistă, dar şi contribuţii substanţiale ale României la operaţiile şi misiunile NATO. Este un parcurs pe care ni l-am asumat cu toată responsabilitatea, ne bucurăm de încrederea şi respectul partenerilor noştri nord-atlantici şi vrem să demonstrăm în continuare că suntem un aliat credibil şi stabil în regiunea Mării Negre. Îmi exprim respectul pentru toţi cei care au contribuit la acest lucru, uneori, din păcate, chiar cu preţul sacrificiului suprem”, a declarat Viorica Dăncilă, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafax. Ea a mai spus că Apărarea reprezintă un sector prioritar, ţinând cont de contextul geopolitic complicat şi de provocările de securitate cu care România se confruntă în ultima vreme.
Și preşedintele Klaus Iohannis a transmis ieri un mesaj cu ocazia sărbătoririi Zilei NATO, în care arată că România a devenit un pilon de stabilitate regional. ”Ziua NATO reprezintă, pentru România, un moment special, cu o dublă semnificaţie: aniversăm 69 de ani de la semnarea, la 4 aprilie 1949, a Tratatului de la Washington, actul de înfiinţare a Alianţei Nord-Atlantice şi, totodată, 14 ani de la aderarea, în martie 2004, la cea mai puternică Alianţă politico-militară din istorie. Vocaţia pro-occidentală a ţării noastre a primit, la acel moment, o confirmare fără echivoc. România a devenit oficial membru cu drepturi depline în cadrul familiei de naţiuni care îşi ghidează prezentul şi construiesc viitorul pe baza valorilor libertăţii, democraţiei şi statului de drept, precum şi a intereselor de securitate şi apărare comune”, se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.
Potrivit şefului statului, NATO a dovedit, de-a lungul timpului, că are capacitatea de a se adapta şi de a evolua, caracteristici esenţiale pentru o organizaţie care acum se confruntă cu ameninţări multiple, aflate într-o continuă dinamică. El a reamintit că România a înfiinţat Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova, structură NATO care şi-a dovedit deja eficienţa în exerciţii multinaţionale de amploare anul trecut, şi participă cu militari în Polonia, în cadrul grupului de luptă condus de Statele Unite ale Americii. Începând din 2005, „Ziua NATO” se marchează în România anual în prima duminică a lunii aprilie, pe baza unei decizii legislative. La alegerea acestei date s-a ţinut seama de apropierea de data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi de data arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004).

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*