România vrea o prezență militară americană „mai consistentă” în regiunea Mării Negre

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a participat la o convorbire prin telefon cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Președintelui SUA, alături de ambasadorii la Washington ai statelor din Formatul București 9 (B9), potrivit Hotnews.
În cadrul discuțiilor, Andrei Muraru a subliniat importanța întăririi securității Flancului Estic, inclusiv a consolidării posturii de descurajare din zona Mării Negre, în raport cu provocările de securitate din regiune.
Diplomatul și-a exprimat speranța că procesul de reevaluare a posturii globale a SUA va duce la o prezență militară americană
consistentă pe Flancul Estic, inclusiv în România, potrivit unei comunicări a ambasadei.
Convorbirea consilierului pentru securitate națională, Jake Sullivan, cu ambasadorii statelor din Formatul București 9 (B9), a avut ca scop consultarea aliaților NATO cu privire la politicile și activitățile SUA de interes pentru regiune. În cadrul convorbirii, consilierul Președintelui SUA, Jake Sullivan, i-a informat pe ambasadori despre aspecte privind securitatea energetică, în special Nord Stream 2, și a oferit detalii privind relația SUA cu Federația Rusă.
Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.
La summit-ul organizat în luna mai a acestui an la București a participat (online) pentru prima dată un șef de stat american – Președintele SUA, Joe Biden.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*