Românii nu mai au voie SĂ FACĂ ASTA

Condiţiile de participare la licitaţiile pentru primele două secţiuni ale celei mai aşteptate autostrăzi din România, Sibiu – Piteşti, limitează drastic accesul unor constructori. Astfel, vor putea participa doar ofertanţi cu cifre de afaceri de peste 590 milioane de lei, respectiv 900 de milioane de lei.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a publicat marţi, 11 iulie, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anunţurile de participare la licitaţie pentru proiectarea şi execuţia secţiunilor 1 şi 5 ale autostrăzii Sibiu Piteşti.

Pentru a participa la licitaţii, un ofertant trebuie să demonstreze că cifra de afaceri anuală totală în fiecare dintre exerciţiile financiare aferente anilor 2014, 2015 şi 2016 a fost de minim 590 milioane de lei (pentru lotul1 din secţiunea I Sibiu – Boiţa), respectiv de minim 900 de milioane de lei (pentru secţiunea V Piteşti – Curtea de Argeş).

Conform acestui criteriu, nici cele mai mari firme de construcţii din România, fie că sunt româneşti sau filiale ale unor grupuri străine, nu se califică de unele singure să construiască autostrada Sibiu – Piteşti.

În România, doar o singură firmă din domeniu a reuşit să obţină afaceri de peste 900 de milioane de lei în 2016 şi 2015, şi aceea este o filială a unei companii austriece. În 2014, şi afacerile liderului pieţei, Strabag SRL, au fost însă sub acest prag, respectiv de 753 de milioane de lei.

Întrebat despre condiţiile de participare la noile licitaţii, omul de afaceri Costel Căşuneanu a declarat că „nu mai este loc pentru constructorii români”. Acesta a mai spus că nu intenţionează să participe, întrucât nu ar face decât să piardă timp şi bani.

Pe de altă parte, reprezentanţii CNAIR susţin că prin aceste condiţii restrictive nu vor fi repetate experienţele „triste”, inclusiv cele cu constructori străini, care au abandonat proiectele din motive financiare.

„S-a luat decizia de a pune aceste condiţii pentru a avea certitudinea că vor putea să ducă la capăt proiectul”, a explicat Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Trei condiţii pentru semnarea contractelor

Semnarea contractelor pentru construirea primelor două secţiuni ale autostrăzii Sibiu – Piteşti este condiţionată de trei clauze rezolutorii.

Prima clauză prevede că încheierea contractului de achiziţie publică este condiţionată de obţinerea/ aprobarea finanţării lucrărilor din fonduri de la bugetul de stat şi/ sau fonduri europene nerambursabile, semnarea contractului fiind posibilă doar în situaţia în care se respectă dispoziţiile referitoare la angajarea cheltuielilor din bugetele care intră sub incidenţa legislaţiei privind finanţele publice.

În cazul în care, indiferent de motive, obţinerea/aprobarea finanţării lucrărilor din fonduri de la bugetul de stat şi/ sau fonduri europene nerambursabile nu se realizează, va fi imposibilă încheierea contractului de achiziţie publică.

A doua clauză rezolutorie prevede că CNAIR nu va atribui contractul decât în situaţia în care HG privind indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investiţie va fi rectificată / actualizată.

A treia clauză rezolutorie prevede că autoritatea contractantă nu va atribui contractul decât după obţinerea Acordului de Mediu.

„Până se încheie toate procedurile de licitaţie, facem toate demersurile pentru a obţine toate avizele şi acordurile de mediu necesare”, a mai spus Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Valoarea estimată a contractelor pentru proiectarea şi execuţia secţiunilor de la capetele autostrăzii, este de 765 de milioane de lei pentru Sibiu-Boiţa (lotul 1) şi 1,83 de miliarde de lei pentru Piteşti – Curtea de Argeş.

Citeste continuarea pe economica.net

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*