Rusia avertizează împotriva oricărei „ingerinţe străine” în afacerile interne ale Cubei

Rusia a avertizat ieri împotriva oricărei „ingerinţe străine” în criza care zdruncină în prezent Cuba, ţară aliată a Moscovei în care autorităţile se confruntă cu manifestaţii de o amploare considerată istorică împotriva puterii comuniste, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Considerăm drept inacceptabilă orice fel de ingerinţă străină în afacerile interne ale unui stat suveran şi orice altă acţiune distructivă care ar putea favoriza destabilizarea situaţiei în insulă”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.
„Suntem convinşi că autorităţile cubaneze iau toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice în interesul cetăţenilor ţării”, afirmă diplomaţia rusă, adăugând că Moscova „urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei din Cuba şi din jurul acesteia”.
Prinse cu garda jos de manifestaţiile spontane care au izbucnit în diferite oraşe din ţară, cu încăierări de stradă în special la Havana, autorităţile cubaneze s-au declarat pregătite să apere revoluţia „indiferent de preţ”.
SUA şi-au exprimat sprijinul pentru protestatari şi au avertizat împotriva oricărei recurgeri la violenţă împotriva ‘manifestanţilor paşnici’.
Relaţiile diplomatice între Cuba şi SUA, după o scurtă reconciliere între 2014 şi 2016, s-au deteriorat în mandatul lui Donald Trump, care a înăsprit embargoul în vigoare din 1962, denunţând încălcări ale drepturilor omului şi sprijinul Havanei pentru guvernul lui Nicolas Maduro în Venezuela.
Rusia este unul din principalii aliaţi ai autorităţilor cubaneze încă din perioada sovietică, notează AFP.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*