Rusia va taxa exporturile de grâu, după ce Putin a criticat scumpirea alimentelor

Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori globali de grâu, intenţionează să impună o taxă de export la acest produs de 25 de euro (30,4 dolari) pe tonă, în perioada 15 februarie – 30 iunie 2021, a anunţat ieri ministrul Economiei, Maxim Reshetnikov, în urma unei reuniuni a Cabinetului,a transmis Agenţia Reuters, preluată de Agerpres.
Guvernul de la Moscova a pregătit un set de măsuri pentru stabilizarea preţurilor la alimente pe plan intern, după ce săptămâna trecută preşedintele Vladimir Putin a criticat majorarea preţurilor la pâine, făină, zahăr şi ulei de floarea soarelui.
Taxa de export la grâu vine după introducerea unei cote de 17,5 milioane de tone la exporturile de cereale în perioada 15 februarie – 30 iunie.
Ministrul Agriculturii a declarat la reuniunea Cabinetului că măsurile adoptate vor ajuta la reducerea pe plan intern a preţului la grâul pentru morărit în partea europeană a Rusiei la 14.000 ruble (191,9 dolari) pe tonă, excluzând impozitele, până la finalul anului, şi la 13.000 ruble pe tonă până în februarie 2021.
Producătorii ruşi de zahăr şi ulei de floarea soarelui au fost de acord cu reducerea preţurilor la produsele lor vândute lanţurilor de retail. Dacă această măsură nu va funcţiona, Rusia va impune o taxă de export la uleiul de floarea soarelui şi va reduce tarifele de import la trestia de zahăr, au anunţat oficialii la reuniunea Guvernului rus.
Rusia a înregistrat în acest an o recoltă mare de grâu, dar, cu toate acestea, preţurile pe piaţa internă au crescut.
În ultimii 20 de ani, Rusia a trecut de la o ţară dependentă de importurile de grâu la una care este responsabilă pentru o cincime din vânzările mondiale, graţie solului fertil care produce recolte mari la preţuri atractive.’

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*