Rușine, UEFA! Răsplătirea eșecului, recompensarea mediocrității. Cu două puncte din 18 posibile contra primelor 3, România de locul 4 mai are șanse de Euro 2020. Spania îi dă 5-0 (4-0)

Să strângi doar două puncte din 18 posibile împotriva contracandidatelor la calificare, fără victorie în cele 6 meciuri directe, ultimul, pierdut categoric cu 5-0 (4-0), și să mai ai totuși șanse de accedere la turneul final Euro 2020, iată măsura aberantei absurdități ticluite de UEFA sub forma noului sistem competițional, în numele incluziunii, ”egalității de șanse” și popularizării fotbalului, pe linii economico-comerciale și după rețete ale viziunii sociale unional europene, de unde și numărul excesiv de locuri din faza finală, total căzută astfel în derizoriu, respectiv anomalia găzduirii turneului de către ”n” orașe din ”n” țări, de la Dublin până la Baku. Cu alte cuvinte, oricât de modest ai fii, UEFA te trage cu forța să fii parte a acțiunii. În plus, să închei pe locul 2 într-o serie din Liga C valorică a Ligii Națiunilor, tot fără victorie împotriva câștigătoarei grupei, și să-ți mai fie totuși lăsată o portiță întredeschisă spre turneul final Euro 2020, iată măsura absolută a aceleiași aberante absurdități. Dar oricât de mari ar fi strădaniile forului continental de a recompensa mediocritatea, minciuna are picioare scurte, a se citi de exemplu prezența între finaliste doar pentru a-ți arăta în cele din urmă modestele limitări, caz al elocventului România – Albania 0-1. România n-are nicidecum față de Euro 2020, dar este încă în cărțile calificării. Prost să fii, noroc… că-i UEFA.

Forul continental a transformat într-o farsă turneul final european, mult balonat numeric și diluat valoric, târându-l în derizoriu, obez peste măsură în raport cu turneele finale pline de consistență ale anilor 80, exemple din trecut a ceea ce ar trebui să fie asemenea competiții. 

La ditamai cratița cu ciorbă lungită cu apă de ploaie, Euro 2020, o emanație de calificări cu permutări greu de înțeles până și de matematicieni, preliminarii croite de minți odihnite și astfel configurate încât să și răsplătească eșecul, să recompenseze mediocritatea. Concepute parcă pentru a mai conferi o a câta oare șansă României, pe uși dosite.

Rușinea inventării unui sistem competițional care să mențină în cursă o națională sfârșită pe locul 4 la capătul preliminariilor, cu numai două puncte câștigate din 18 posibile împotriva primelor 3 clasate și golaverajul 6-15, încheind acest parcurs prin a fi depășită cu 5-0, este exemplificată de postura jenantă și ridicolă a României, care n-ar mai avea în mod normal ce să caute în peisajul viitor. Cu atât mai mult cu cât a jucat la nivelul Ligii C a Nations League, fără victorie și în acea competiție împotriva câștigătoarei grupei, sfârșind pe 2.

Cum este așadar posibil ca UEFA să fi gândit un sistem competițional cu asemenea hibe!? De dragul unui turneu final după modelul… Eurovision, împotriva firescului dar promovând mediocritatea.

România n-are absolut deloc față nici măcar de turneul final cu 24 de participante, o exagerată balonare, ci eventual de unul cu 32 de finaliste, pentru a nu mai vorbi de o competiție cu 16 reprezentative, o măsură ceva mai realistă a ceea ce ar trebui să însemne o asemenea întrecere la vârf, cu crema selecționatelor continentului și încă vreo câteva aspirante. 

Spania – România 5-0, iar rezultatul final ar fi putut fi cu mult mai umilitor, este măsura reală a nivelului actual al fotbalului nostru. Cât despre cei care se grăbesc să critice antrenorii și jucătorii depășiți clar pe tărâm iberic, ar trebui să înțeleagă că asta este oglinda a ceea ce are sportul rege mioritic mai bun de oferit pe gazon, eșantionul la vârf al unui fenomen alterat, perimat și crunt devalorizat în ultimii ani buni.

Există o fixație în România în privința selecționerului, eroare în care se persistă, la fel, de ani buni, greșeala fiind omenească, dar repetarea sa, prostească. Obsesie de nevindecat. Este poate ultima problemă, dar atât pot deduce minți limitate, persoane neînțelegând cât de puțin fenomenul și resortul cauză-efect. Fotbalul nostru suferă de la selecție și instruire, un întreg lanț al slăbiciunilor, cu consecințe răsfrânte asupra etalărilor la vârf pe scena internațională, produs nefinit al unei benzi calate.

Cauzalitatea este mult prea complexă pentru a reduce discuția la aspecte punctuale legate de selecționeri și jucători convocați la loturi, totul plecând în orice caz de la neglijarea peste ani a sistemului de copii și juniori, iar acum încă se strâng cioburile, ora decontului, oricât de luminate ar fi până la un punct noile generații trecute pe la selecționata de tineret sub 21 de ani, dar și de la incompetența federală.

Repetăm de decenii aceste aspecte dar noi scriem, noi constatăm ignoranța din jur, caravana mergând în schimb imperturbabil mai departe, cu aceiași actori gălăgioși și tagma băgătorilor de seamă. Ăsta e fotbalul stors de tandemul Sandu-Dragomir și preluat de alți neaveniți, ăsta e fotbalul cu alde Becali și duduia Prodan în peisaj, și e plină scena de insinuați în sistem.

Naționala e ceea ce are mai bun de dat acest fotbal, care nu prea are de fapt ce să ofere, totul sub păstorirea onor FRF. Iar astfel și-a început portalul forului federal consemnarea despre lamentabilul 5-0 din Spania: ”Naționala încheie preliminariile EURO 2020 cu o înfrângere în fața Spaniei. Vineri ne aflăm adversarul din barajul Ligii Națiunilor!” Ar mai fi oare așadar ceva de zis!? Poate un marș, incompetenților, dați-vă demisia! Dar de unde până unde asemenea gesturi într-o națiune certată rău cu asumarea responsabilităților și într-o Românie fotbalistică neavând simțul ridicolului, neavându-l cam de multă vreme și lăsându-se în schimb dusă de val, ceea ce nu servește cauzei revitalizării organice și autentice, ci salvării și pe mai departe a aparențelor. Sugestia vine de la sine, precum în urmă cu 15, zece sau 5 ani, nimic nu s-a schimbat, și anume că România nu poate învăța nici măcar din asemenea momente. N-are această capacitate iar penibilul se va prelungi spre infinit, câtă vreme se va mai juca și acest fotbal într-o lume tot mai vai și-amar, urmare a păguboasei mentalități mioritice. Ăștia sunt ”inteligenții de la centru”, pieptănați-vă unii pe alții! 

S-au mai jucat în paralel în această seară Suedia – Insulele Feroe 3-0 și Malta – Norvegia 1-2.

Clasamentul final al Grupei F, cu mențiunea că Spania a câștigat un singur meci și mai clar decât în această seară, și anume 7-0 acasă cu Malta…

Spania 10 8 2 0 31-5 26
Suedia 10 6 3 1 23-9 21
Norvegia 10 4 5 1 19-11 17
România 10 4 2 4 17-15 14
Insulele Feroe 10 1 0 9 4-30 3
Malta 10 1 0 9 3-27 3.

Fabian Ruiz, în minutul 8, Gerard Moreno (în minutele 33 și 42), Rus (45-autogol) și Oyarzabal (90+2) au marcat reușitele Spaniei.

Spania: Kepa – Carvajal, Ramos – cpt. (minutul 63, Albiol), Iñigo Martínez, Gayà – Fabián Ruiz, Busquets, Saúl – Gerard Moreno (57, Oyarzabal), Morata, Cazorla (68, Alcácer). 

Selecționer: Robert Moreno. Rezerve: De Gea, Pau López – Pau Torres, Thiago, Sarabia, Olmo, Bernat, Rodri, Jesús Navas.

România: Tătărușanu – cpt. – Benzar, Nedelcearu, Rus, Toșca – Băluță, Marin (65, Cicâldău) – Hagi (73, Nistor), Stanciu, Coman (56, Mitriță) – Pușcaș. 

Selecționer: Cosmin Contra. Rezerve: Lung, Niță – Burcă, Alibec, Bancu, Keșeru, Mogoș, Deac, Budescu.

The post Rușine, UEFA! Răsplătirea eșecului, recompensarea mediocrității. Cu două puncte din 18 posibile contra primelor 3, România de locul 4 mai are șanse de Euro 2020. Spania îi dă 5-0 (4-0) appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*