S-a stins un om de cultură al Lugojului – poeta Maria Bologa

S-a stins din viață profesoara Maria Bologa, om de cultură al Banatului, care în ultimii ani și-a legat activitatea de Lugoj.
”Cu tristeţe, anunţăm că s-a prăpădit Maria Bologa, o scriitoare importantă pentru literatura din vestul ţării. A activat în Caransebeş, Lugoj şi Timişoara, a fondat reviste, a scris versuri şi critică, a avut un aport substanţial la menţinerea literaturii din zonă la un nivel valoric decent. Om blând, educat, neconflictual, rezolva disputele cu blândeţe şi o fineţe care impunea respect”, a scris pe pagina sa de facebook omul de cultură și jurnalistul timișorean Ilie Chelariu.

Maria Bologa s-a născut la 6 februarie 1951, Tincova, în Banatul Montan. A fost poet și critic literar.

Licențiată a Facultății de Filologie, Secția Română – Franceză, a Universității din Timișoara în 1973, și-a desfășurat activitatea la Lugoj, Caransebeș și Timișoara. A debutat în revista literară ”Orizont”, în anul 1971. A fost membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara.

A avut o activitate susținută în presa literară: a fost redactor al revistei culturale ”Banat” în perioada 2004-2016, iar în anii din urmă, a scris la ”Actualitatea literară”. În perioada 1995-97, a fost redactor la Radio 11 Plus Caransebeș, unde a realizat o emisiune lliterară.

A fost fondatoarea revistei literare ”Inferențe” din Caransebeș, o revistă de ținută. Cronicile sale au apărut în multe reviste literare din țară.

La începutul anului 2020, i-a apărut monografia ”Eros, Ontos, Thanatos” (Editura Mirador, Arad), pe care a realizat-o în colaborare cu poeții lugojeni Ela Iakab și Ion Oprișor.

Volumul a fost lansat la Moncafe din Lugoj, în luna februarie. Anul trecut, în 2019, la sala de consiliu a Teatrului Municipal din Lugoj, a lansat volumul de poezii ”Râul hrănit de mâna ta”, apărut la editura Eubeea din Timișoara.

De altfel, multe din volumele semnate de Maria Bologa au apărut la Editura ”Eubeea”.

Maria Bologa a mai semnat volume precum ”Poeme pentru o noapte sumeriană” (Ed. Augusta, Timişoara, 1997), care a fost și cartea ei de debut, ”Spiegelgasse” (Ed. Augusta, Timişoara, 1999), ”Şarpele amurgului” (Ed. Eubeea, Timişoara, 2003), aceste trei volume fiind lansate la Liceul Pedagogic din Caransebeș în 2003, ”Orchestra de sub ape” (Eubeea, Timișoara, 2005), ”Celălalt” (Eubeea, Timișoara, 2005), ”Luna în care au murit păsările” (Timișoara, Eubeea, 2006), ”Sunetul muntelui sălbatic” (Ed. Eubeea, Timişoara, 2007), ”Un vas fără nume” (Eubeea, Timișoara, 2010), ”Lumina din ochii insomniilor” (Eubeea, Timișoara 2016), ”Păsări uranice” (Grinta, Cluj Napoca, 2019). La Editura Grinta din Cluj a fost inclusă în antologia de poezie a anului 2019.

De-a lungul Timpului, a obținut Premiul Festivalului Național de poezie ”Tudor Arghezi”, Tg. Jiu, 1982; Premiul revistei ”Familia” al Festivalului Național de Poezie – Pitești, 1983 și Premiul de Excelență al Fundației ”Orient latin” din Timișoara – 2008, pentru poezie și jurnalism literar. Dumnezeu s-o aibe în paza sa! Condoleanţe familiei!

Articolul S-a stins un om de cultură al Lugojului – poeta Maria Bologa apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*