S-a trezit și ministrul Sportului, Marius Dunca:”Mergem din rău, în mai rău”!

După aproape un an de mandat, ministrul Sportului, Marius Dunca, s-a trezit, în sfârșit, din visare, ajungând la concluzia că în sport se merge din rău, în mai rău. EVRIKA!!! Ceea ce presa o spune de mai bine de 25 de ani, iată că un inginer, săltat în funcția de ministru de partidul său, descoperă cu greu dezastrul din sportul românesc.

Putea s-o facă mult mai simplu, dacă citea presa românească, mai ales după Olimpiada de la Rio, eveniment la care România a atins pragul cel mai de jos, prin contraperformanțele din Brazilia. Dar ministrul a declarat, după instalarea în fotoliu, că nu a venit la Minister să caute vinovați. ”… Şi nici nu este de datoria mea să-i caut”… Dar de datoria cui era să facă o anchetă minuțioasă și să afle ce s-a petrecut la Federația de Kaiac, de ce s-au dopat ambele loturi; de ce atletismul n-a luat nicio medalie; de ce gimnastica ne-a făcut de rușine, prin necalificarea echipei feminine, după 40 de ani de performante; de ce am ajuns doar cu un boxer în Brazilia, un sport cu mare tradiție în țara noastră; el nici n-a fost curios să afle unde sunt pistolarii noștri, unde sunt cicliștii români, ce se intâmplă cu înotătorii noștri, de ce continuă să se dopeze halterofilii lui Nicu Vlad. Nici măcar pe Lipă, cea căruia el i-a luat locul, n-a întrebat-i cui i-a dat pe gură și cui i-a dat pe nas, din bugetul MTS (să ne-amintim că asta a fost expresia doamnei în cauză, când ea și cu oamenii de la COSR s-au bălăcărit în satul olimpic de la Rio!).

Dintr-o delegație extrem de stufoasă, de aproape 100 de sportivi, s-au obținut doar patru medalii (erau cinci, dar cea de la haltere, a lui Sâncrăian, ne-a fost retrasă, pe motiv că omul consumase prafuri interzise!), un bilanț extrem de sărac, ce ne-a arătat imaginea clară a crizei prin care trecea sportul românesc, la acea vreme. Și dacă un ministru refuză să ia contact cu realitatea, atunci de unde să știe el cum să pornească la drum? Sigur, funcția este politică, este omul partidului și nimeni nu-l va da afară, dar ar trebui să lase și el urme pe unde trece, măcar să-i pună la muncă pe cei din Minister, care au cam mucegăit, de atâta stat! Nici pe vremea lui Szabo n-au făcut nimic, pentru ca sportului să-i fie mai bine, și nici pe vremea lui Lipă, iar lumea crede că el, ca bărbat, are mai multă capacitate de înțelegere, mai multă înțelepciune, să repună lucrurile pe făgașul normal.

Dar Dunca a venit cu stegulețul alb fluturând, vrând să-i liniștească pe toți și să le spună că el este un pacifist și nu-i va deranja. S-a pozat cu Stoica și cu Apolzan, iar gimnastica tot în groapă a rămas, ca să dau numai un exemplu. În loc să-i ia la bani mărunți pe cei doi, să spună cum s-au cheltuit banii în ciclul olimpic 2013-2016, așa cum ar fi trebuit să-i întrebe și pe cei de la Atletism, Kaiac, Judo, Înot, Haltere, Lupte, Handbal, domnul inginer doar a participat la festivități, ceremonii și tot felul de tăeri de moț, din sportul românesc, ca să-l cunoască lumea.

Dar totul are o limită, iar ministrul a fost trezit din visare: ”În momentul de față, investim în sport, dar este un sac fără fund. Undeva trebuie schimbat. Am gândit 27 de ani, am tot gândit, observăm că lucrurile nu funcționează, mergem din rău în mai rău”…, a recunoscut Dunca. Și ca să dovedească lumii că el este om de acțiune, ministrul a ținut să precizeze că la finanțare vor avea prioritate sporturile olimpice, în fața celor neolimpice, de parcă asta ar fi împiedicat gimnastica sau atletismul să facă performanță.. Adică să dăm bani în continuare gimnasticii și să-i lăsăm tot pe Stoica și Grigoraș să-i administreze, pentru că Andreea Răducan a devenit mămică, de curând, și nu poate veni, deocamdată, la Federație, să ia problemele în piept. Să umplem conturile Federației de Atletism, ale Federației de Haltere, ale Federației de Lupte, de Inot sau Judo, dar să nu întrebăm pe nimeni de strategie, de schimbări, de perspective, de angajamente, etc…
Mai nou, Marius Dunca a-ncălcat și legea, intrând cu bocancii peste Statutul și Regulamentul Federației de Tenis, sfătuit de consilierii săi. Așa a aflat și omul cum își fac treaba cei din subordinea sa. Ministrul spune că are intenții bune, că vrea să schimbe ceva, să impulsioneze performanța, dar din păcate nu știe cum s-o facă și nici oamenii din jurul lui nu se pricep la asta. Există, totuși, o soluție pentru toți – DEMISIA!

Ionel Pană

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*