Sărbătoare! 100 de ani de la înființarea Școlii Primare Fădimac, comuna Balinț

Localitatea Fădimac, din comuna Balinț, a celebrat marți, 22 decembrie, 100 de ani de existență a Școlii Primare. Evenimentul aniversar a avut loc cu număr restrâns de participanți, din cauza pandemiei.
Au fost prezenți primarul comunei Balinț, Dănuț Crașovan, preotul Vasile Dărăbanțu, prof. Mihaela Kristof – directorul Școlii Gimnaziale Balinț, șapte cadre didactice care au predat în instituția de învățământ din Fădimac, dar și un fost elev al acestei școli.

După adresarea unui un cuvânt de bun venit invitaților, activitățile au continuat cu slujba oficiată de preotul satului, dezvelirea plăcii memoriale, apoi fiecare învățător prezent a rememorat cu plăcere perioada în care a activat la Școala Primară Fădimac.

Informații importante din perioada 1955-1959, când a fost elev al Școlii Primare Fădimac, au fost împărtășite celor prezenți de către domnul Ioan Borcău (în vârstă de 72 de ani) inginer agronom pensionar, fost primar al comunei Balinț.

”Mă mândresc cu faptul că am avut dascăli cu dragoste de carte și de copii. Sentimentele acestea se împletesc cu cele de nostalgie că anii au trecut și că s-au stins mulți dintre profesorii mei, cărora le port recunoștință și în memoria cărora mă înclin, cu cele de speranță că elevii din aceste generații să fie conștiincioși, să învețe cu drag și să iubească învățătura. Mă bucur că am fost invitat la această comemorare”, a declarat Ioan Borcău.

Tot în cadrul evenimentului, primarul comunei Balinț, Dănuț Crașovan, a înmânat diplome de apreciere  și a transmis cuvinte de recunoștință celor care, prin implicare și dăruire, au contribuit la scrierea istoriei localității.

”Chiar dacă e pandemie am considerat că nu putem lăsa nemarcat un astfel de eveniment important. Eu cred că primele generații de elevi nu aveau ce avem noi în zilele de astăzi și învățau mai greu, dar exista o relație de colaborare și respect între profesor și acești elevi. Mijloacele clasice, tablă și cretă, nu mai sunt suficiente în ziua de azi. Ca să poți capta atenția elevului, să simtă că ești alături de el și că poate comunica cu tine, ca profesor, clar trebuie să fii upgradat la mijloacele tehnologice din ziua de azi și să le introduci în procesul de învățare. Am observat că domnii învățători care au răspuns invitației noastre sunt fericiți că au fost de folos generațiilor de elevi care le-au trecut prin clase și își aduc aminte cu drag de anii petrecuți ca dascăli ai acestei școli. Mă rog lui Dumnezeu să ne dea sănătate tuturor, Sărbători fericite și să revenim cât mai curând  în clase alături de elevii noștri!” a declarat prof. Mihaela Kristof, directorul Școlii Gimnaziale Balinț.

Articolul Sărbătoare! 100 de ani de la înființarea Școlii Primare Fădimac, comuna Balinț apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*