Sărbătoare străveche ţinută de bătrâni: Haralamb de Ciumă

Astăzi, în calendaul popular, e o sărbătoare ciudată, pe care oamenii satelor o ţin mai mult de frică: Haralamb „de Ciumă” sau „de boale.

Sărbătoarea a împrumutat numele Sfântului Mucenic Haralambie, cel care în timpul vieţii îi tămăduia pe cei bolnavi, iar după moarte l-a rugat pe Dumnezeu să izbăvească oamenii de boala ciumei. Despre Sf. Haralambie circulă multe legende și povești, toate încercând să explice harul cu care a fost învestit: puterea asupra morţii şi asupra bolilor.

Legenda spune că Haralamb a fost cioban şi că, învățând de la un doftor cum să lecuiască bolile, îi ajuta pe oamenii în suferinţă, fără a le pretinde nimic în schimb. Într-o zi, s-a abătut ciuma peste sat iar oamenii au început să moară ca secerați, unul după altul. Văzând asta, Dumnezeu l-a pus pe Haralamb stăpân peste Ciumă. Acesta a prins-o numaidecât de păr și a legat-o de grumaz cu un lanţ de fier. Câteodată o scapă, şi atunci se grăbeşte s-o înhaţe şi s-o lege la loc; alteori îi dă drumul în lume de bunăvoie, pentru a-i pedepsi pe cei care nu-i respectă ziua. “… şi Ciuma, care are aripi şi o sabie lată în mână, cum se vede scăpată din lanţul în care e înferecată, îndată aleargă la oamenii ce nu-i ţin ziua şi pe toţi îi omoară”.

Ţăranii se temeau cumplit de ciumă. O numeau Alba, Maica Bătrână sau Călătoarea pentru a o îmbuna; îi aduceau ofrande bogate pentru a o sătura; îi făceau veșminte noi pentru a o îndupleca să plece de la ei. „Cămaşa Ciumei” o coseau într-o singură noapte nouă femei iertate, după care era agățată într-un copac din hotarul satului, înainte de răsăritul soarelui. În unele locuri, era îmbrăcată cu Cămaşa Ciumei o figură antropomorfă construită din paie, în timp ce-n alte părţi prin gura veșmântului trebuiau să treacă toţi oamenii din comunitate, pentru a fi feriți de boală. Şi ca să fie siguri că Ciuma nu le va intra în sat, ţăranii îi înconjurau hotarul cu o brazdă făcută de un plug tras de doi boi negri, închizând astfel comunitatea într-un cerc protector.

Ciuma a dispărut de multă vreme de pe la noi, însă oamenii continuă să ţină sărbătoarea pentru ca Haralamb să-i apere de bolile cele noi, parcă mai rele și mai păcătoase ca ciuma.

 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*