Scenariu roșu la ”Brediceanu”! Liceul a suspendat cursurile și a trecut exclusiv pe predare online

Lugojul, oraș unde au fost înregis­trate mai multe focare CoVid în ultimele luni, se află în fața unui nou eveniment nedorit: prima unitate școlară care trece în ”scenariul roșu”.

După ce trei eleve și o pro­fe­soară au fost confirmate pozitiv la testul Co Vid, Liceul ”Coriolan Brediceanu” și-a suspendat de luni cursurile și a trecut exclusiv la pre­darea online.
Măsura ex­cep­țio­nală va dura două săptămâni, până în data de 30 octombrie. Cronologia oferită de ”Re­deș­tep­tarea” arată, pas cu pas, cum s-a ajuns la suspendarea cursurilor în școală.

14 octombrie: primul caz

La Liceul ”Coriolan Brediceanu”, primul test CoVid pozitiv a fost al unei eleve din clasa a XII-a.

”Eleva și-a făcut testul, știm că este pozitivă, ne-au anunțat părinții miercuri (n.r. – 14 octombrie) seara. Ea nu venise de o săptămână la școală, de joia trecută, dar noi am luat oricum toate măsurile, de când am aflat”, declara la acea oră prof. Aurelian Sima, directorul de la Liceul ”Coriolan Brediceanu”, pentru ”Redeșteptarea”.

A doua zi, colegii fetei au fost trimiși acasă, clasa a fost dezin­fec­tată, iar elevii respectivi au început să urmeze de vineri, 16 octombrie, cursurile online.

”Profesorii au dotări corespunzătoare, laptop, cameră și cursurile se vor desfășura online. Noi am anunțat imediat dar, până acum, nu am primit nici un răspuns din partea Direcției de Sănătate Publică”, preciza la acea oră directorul Sima.

16 octombrie: alte două cazuri

Următorul moment important a avut loc în după-amiaza zilei de 16 octombrie, când alte două eleve, din clasa a XI-a, de la același liceu, au fost confirmate cu CoVid 19. Se întruneau deja cele trei cazuri concomitente pentru trecerea exclusiv pe online și intrarea în ”scenariul roşu”.

Reunit în ședință online, Consiliul de Administrație al liceului hotăra ca, în următoarele două săptămâni, cursurile să aibă loc exclusiv în mediul virtual, desigur, cu respectarea orarului.

”În această săptămână au fost depistate pozitiv cu virusul CoVid 19, două eleve din clasele a XI-a, clase diferite și o elevă din clasa a XII-a. Chiar dacă elevele au participat online la cursuri în această săptă­mână, consiliul de administrație al liceului, întrunit astăzi, sâmbătă, 17 octombrie, a hotărât, conform legislației în vigoare, ca toate activitățile să se desfășoare online în săptămânile 19-23 octombrie și 26-30 octombrie, săptămâna cu Școala altfel. Sperăm ca, după aceste două săptămâni, ne vom putea relua activitatea în incinta liceului. Hotărârea CA va fi trimisă și Inspectoratului Școlar Județean Timiș, spre aprobare.”, spunea profesorul Aurelian Sima, director al Liceului ”Coriolan Brediceanu”.

O profesoară, al patrulea caz confirmat

Ulterior s-a confirmat și primul caz al unui cadru didactic de la același liceu, infectat cu coronavirus. Profesoara respectivă preda la clasele V – VII, cu încadrare de 5 ore și fusese ultima dată la școală în data de 13 octombrie.

Contactat telefonic, directorul Sima confirma că ”am primit răspuns din partea Comitetului pentru Situații de Urgență la nivel de județ, prin care se aprobă propu­nerea consiliului de Administrație al școlii, de intrare în cod roșu. De luni, toate cursurile se țin online. Avem o platformă a școlii special creată, care a funcționat bine, cu excepția a două minute la început. Mai mult, m-a bucurat feedback-ul excelent. Copiii au înțeles situația și au participat cu o prezență de aproape 100% la ore”.

În această perioadă, conducerea unității de învățământ a achiziționt lămpi UV pentru sterilizarea aerului din încăperi, plus că au fost dezinfectate, din nou, toate sălile de clasă. Liceul “Coriolan Bred­i­ceanu”, ca și celelalte școli lugojene, a luat toate măsurile de pro­tecție necesare în pandemie, dar s-a dovedit că acest lucru nu este suficient.

Dr. Floroni: toate grupele de vârstă sunt afectate în mod egal

Există și o responsabilitate a părinților pentru ceea ce se întâmplă în afara orelor de curs. Degeaba porți mască la cursuri, dacă în timpul liber mergi cu colegii în grup, la un local și petreci timpul liber alături de ei, fără a respecta distan­țarea socială și portul măștii, așa cum ne-au spus surse din cadrul liceului.

Un semnal de alarmă vine și din partea medicului Erwin Floroni, care avertiza că ”toate grupele de vârstă sunt afectate în mod egal” de noul coronavirus.

Diferența este doar că tinerii tind să facă forme mai ușoare, ceea ce nu este o regulă. În plus, cei infectați au frați, surori, părinți, bunici cu care locuiesc împreună. Responsabilitatea pentru sănătatea tuturor aparține fiecăruia dintre noi!

Reamintim că, de la începerea anului școlar, cazuri izolate CoVid pozitiv s-au mai semnalat la școli și licee din Lugoj, dar nu a fost necesară întreruperea cursurilor cu prezența fizică, în clase și trecerea la ”scenariul roșu”.

Articolul Scenariu roșu la ”Brediceanu”! Liceul a suspendat cursurile și a trecut exclusiv pe predare online apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*