Schimbarea la faţă a României din ceaţă

Florin Tănăsescu

Cuvânt înainte: Se zvonise că-ntr-o joi, adică azi, e sărbătoare: Schimbarea la faţă a  României. S-au luat, aşadar,  măsurile de cuviinţă pentru ca ţara să nu mai fie de ocara lumii şi-a votanţilor.

Cuprins: Şedinţă în Parlament
– Antecedente avem. Şi nu vorbim de alea  penale. Locul  pe care am pus stăpânire este Grădina Maicii Domnului. Deci, rezistăm şi noi o zi, măcar, să fim ceea ce nu suntem?, întreabă Puterea.
– Adică,  trecem noi în locul vostru ? Ok!
– Nu, frate, opozant, stai calm. E timp pentru toate. Mai ales pentru rotirea cadrelor. Eu zic să părem mai buni, să arătăm mai frumoşi, să nu ne recunoască prostimea. Să zică lumea „Ia uite la ăştia, nu le fie de deochi! Au şi blugi de firmă. Scrie pe eticheta originală. Şi cârpitura – pardon croiala bugetului – parcă e scoasă din cutie!”. E bine, stimată Opoziţie?
– Ok, dar de la Zara să fie şi blugii şi fustele, nu de la vreo amărâtă de prăvălie. Iar rochiile, minijup! Să nu se găsească vreun  olimpic la română să zică  „poale lungi şi minte scurtă”, ia cuvântul şi-o jună Rodică, citind dintr-o fiţuică.
– Buuuun. Acum, noi cei de la putere ne gândim că e bine să băgăm gunoiul sub preş.
– Mergeeeeeee! Pentru a ţării prosperitate, tot înainte, cu mizeria sub preş. Dar, ne trebuie şi niscaiva oameni cu şcoală, să ne dea un sfat cam cum şi ce trebuie schimbat.
– Dar să nu-l aduceţi pe ăla care a zis că „Veşnicia s-a născut la sat”. Veşnicia s-a născut la Casa Poporului. Unii  au  vreo cinci mandate.  Nefericitul ăsta,  Lucian Blaga, ar fi în stare să ne dea în judecată la CEDO,  pe motiv că am strivit corola de minuni a ţării.
– Fără Blaga !, este de acord  şi Opoziţia.
– Caragiale ! Mata cam cum vezi treaba?  „Să se schimbe câte ceva, pe ici, pe colo, dar nimic prin părţile esenţiale”, nu? Adică , modificăm greutatea pungii cu mălai, schimbăm şi uleiul de ricin în ulei de măslin, dar atât. Nu intrăm în detalii de genul: spitale noi, autostrăzi, nivel de trai ridicat,  alocaţii mărite şi alte chestii populiste.
– Nea Ion tace, deci se abţine de la vot. Aşa că, noi, cei ce suntem de ochii lumii contra voastră, suntem de acord. Schimbăm în bine ţara, dar lăsăm spitalele, şoselele, alocaţiile şi alte bagatele pentru campania electorală.
– Ar mai fi cineva în măsură să ne dea un sfat…
– Altul mai deştept ca noi? Cine?
– Ăla de-a scris „Schimbarea la faţă a României”. Cioran.
– Ţara nu vrea niciodată  oameni deştepţi. Pentru-o trezire în noapte, să-i lăsăm să viseze pe poeţi. Răspunsul Opoziţiei, la acest punct nevralgic, este Nu!
– Aşa rămâne: Nu, oamenilor deştepţi! Da, pentru poeţi! Dar să nu-i trezim din visare.
Încheiere
Toată lumea crede că fiecare pasăre parlamentară pe limba ei piere. Slabe speranţe…
Postfaţă
Titlul textului este „Schimbarea la faţă”. Cu „f” mic, nu „F” mare. Nu facem referire la sărbătoarea creştinească, ci la aroganţa ălora de-au băgat ţara în ceaţă.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*