SCM Politehnica – Steaua, duel de podium fără succes acasă oricare ar fi fost gazda în ultimele 3 directe

Învinsă sâmbătă în premieră în 11 apariții acasă în acest sezon, SCM Politehnica primește și joi tot vizita unei grupări din capitală, de astă dată nu a ocupantei locului 4, CSM, ci chiar a liderului CSA Steaua, care a încasat cele mai puține goluri în actuala ediție a ligii și se numără între cele 3 echipe cu cele mai puține înfrângeri, printre care și cea în alb-violet. Timișorenii sunt în plină serie a disputelor dificile pe teren propriu, urmând și cele cu campioana Dinamo și sfert-finalista de cupe europene Potaissa, dar și niște rezultate bune în aceste confruntări, la îndemână bănățenilor, le-ar asigura plasarea într-o poziție de forță înaintea sferturilor din play-off, implicit cu primul meci acasă și eventual al treilea, decisiv.

O primă condiție pentru menținerea cu siguranță până la final în careul fruntaș, în cadrul căruia în campionat echipele sunt înșirate ca mărgelele, din punct în punct, cu poliștii pe 3, două dintre acestea și tocmai oponentele de joi de la ora 16:45 din sala ”Constantin Jude” regăsindu-se și în Final4 din Cupa României, este ca ”violeții” lui Pero Milosevic și Atilla Horvath să treacă de bucureșteni.

Ale căror înfrângeri au fost consemnate numai și numai în deplasare, în toamnă la Odorhei, Călărași și Constanța, iar anul acesta, cel mai recent, în sala Rapid, săptămâna trecută, la CSM București, eșec prin care timișorenii rămâneau pentru o etapă lideri ai elitei.

În tur, nimic nu le-a despărțit pe oponentele din etapa a XIX-a, 25-25 (14-12) în seara de joi 5 octombrie, la Chiajna, Stevan Vujic și Samvel Aslanian fiind atunci principalii realizatori al roș-albaștrilor iar Milos Orbovic golgheterul bănățenilor, cu 7 goluri.

De astă dată, le despart două puncte, pe podium, ambele formații fiind învinse săptămâna trecută de aceeași CSM București, liderul cu 24-22 iar poliștii sâmbătă acasă cu 26-29. Duminică dimineață, la Chiajna, Steaua și-a recăpătat primul loc și a egalat-o astfel pe Dinamo la numărul de etape petrecute în fruntea ierarhiei, câte 8 fiecare, dispunând de o formație de play-out, 32-23 după un drastic 18-7 la pauză cu CSM Făgăraș, împotriva căreia au marcat de câte 6 ori între cei nu mai puțin de 10 realizatori atât Ionuț Georgescu și Gabriel Florea, cât și Adrian Mihalcea, integrat în roșu-albastru după descompunerea lui HC Odorhei.

Același Florea ducea greul Stelei ca lider în ultima ieșire la concitadina CSM, cu 7 goluri într-o deplasare marcată de o primă repriză de coșmar, 15-8 la pauză în favoarea elevilor lui Caba, care își luau astfel revanșa în campionat pentru eliminarea în aceeași sală din sferturile Cupei, la gongul final din 2017, 28-29 (13-15) pe 17 decembrie.

Primă clasată și semifinalistă în Cupă, CSA Steaua, care-l are în efectiv în cel de-al treilea sezon și pe veteranul pivot ex-polist Ghiță Irimescu, este autoare a unui reviriment din vară încoace, după ce în ediția anterioară eșua în play-out, a zecea după retur, chiar și în urma sucevenilor. Și totuși, în sezonul trecut, poliștii n-au reușit să treacă la Timișoara de steliști, 26-26 în toamna lui 2016, pe când ”violeții” erau cam presați de drumurile europene, revanșându-se însă printr-o lecție devensivă în returul fără EHF Cup în program, 15-20.

Cu alte cuvinte nici care dintre protagonistele acestei partide inaugurale a rundei ce va închide practic prima jumătate a returului sezonului regular nu s-a impus acasă în ultimele 3 directe.

Dând încă puțin timpul înapoi, se constată că Steaua a mai fluctuat de fapt inconstant de la o campanie la alta, penultima în 2015 dar pe 4 după returul din 2016, vecină atunci cu poliștii, la diferență de un punct. Ceea ce îi punea față în față în sferturile din play-off, câștigate de timișoreni tur-retur, mai întâi la București, ca primă și ultimă pătrundere a bănățenilor în acest deceniu în ”careul cu ași”.

Steaua începea acest campionat bine, victorioasă cu 21-22 (9-10) tocmai în fortăreața de la Turda, pendulând apoi afară de la un eșec la 6 goluri la Odorhei la un triumf la 6 diferență la Făgăraș, alternanța continuând prin triumful cu 19-21 la Baia Mare dar și risipirea aidoma lui Poli a avantajului luat la pauză la Călărași, de la 9-15 la 24-23. Bucureștenii au fost așadar inconstanți în ceea ce privește prestațiile în deplasare din repriza I, nu doar recent în sala Rapid fiind surprinși din start, ci și la malul mării, 24-19 după 15-9 pentru constănțeni după 30 de minute.

Roș-albaștrii s-au mai impus afară cu 24-29 la Suceava și după descinderea în Banat vor mai avea ieșiri la Iași, Dinamo și Focșani, tot la Iași urmând a se deplasa și alb-violeții la sfârșitul săptămânii viitoare, cu ocazia etapei de la mijlocul returului. Se apropie așadar bilanțul iar timișorenii sunt într-o poziție foarte favorabilă, care ar putea deveni chiar de frunte în cazul unei victorii, cu mențiunea că secund clasata Potaissa Turda este programată în această a patra etapă din 2018 în deplasare la Vaslui.

Dar iată ce a spus la ora antrenamentului de marți seară antrenorul secund al poliștilor, Atilla Ioan Horvath: ”Pozițiile din clasament împing acest meci spre un derby; avem avantajul terenului propriu, dar așa cum am văzut în partida anterioară, deși am avut aportul extraordinar al publicului, nu am câștigat. Ne bucurăm totuși că suntem în partea superioară a clasamentului și sunt convins că vom fi mobilizați împotriva Stelei, pentru a reveni în vârf chiar dacă mai depindem și de alte rezultate. Așteptăm publicul să vină și de această dată și să ne susțină așa cum a făcut-o la meciul cu CSM.”

La înfrângerea cu vicecampioana României, una dintre cauze a fost procentajul scăzut al intervențiilor portarilor, Horvath explicând că ”n-am prea avut timp pentru o pregătire specială cu portarii, e doar o chestiune de moral. După meciul cu CSM au fost puțin dezamăgiți, dar am fost alături de ei, pentru că e clar că acest campionat e lung și urmează de zece ori mai multe meciuri grele decât cel precedent. La meciul cu Steaua va fi o altă poveste față de întâlnirea cu CSM; băieții sunt montați să repare sincopa de sâmbătă”.

La rândul său, golgheterul Filip Marjanovic a apreciat că ”va fi un meci greu, precum cel de sâmbăta trecută, dar cred că dacă vom fi mai eficienți în apărare, vom da mai ușor goluri pe contraatac și vom câștiga. Sper să fie așa, sper să avem concentrarea necesară și să nu mai facem greșelile din meciul precedent.”

Meciul de deschidere al celei de-a VI-a etape a returului este arbitrat de constănțenii Georgescu și Moldoveanu și difuzat de Telekom Sport. Programul rundei și clasamentul, pe coloana datelor tehnice.

 

 

The post SCM Politehnica – Steaua, duel de podium fără succes acasă oricare ar fi fost gazda în ultimele 3 directe appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*