Se caută bani! Retehnologizarea uzinelor de apă, doar cu fonduri de la buget sau credite bancare

Starea uzinelor de apă din municipiu este o problemă cu care administrația lugojeană se confruntă de mai mulți ani, pentru că nici una dintre cele trei uzine ale orașului nu a fost modernizată.

Starea tehnică și sanitară a acestora este necorespunzătoare, iar o parte dintre clădiri sunt în stare insalubră. În plus, deși uzinele sunt vechi, nici până azi nu s-a făcut o reteh­no­logizare corespunzătoare, la nivel de mileniu trei.
Uzina de apă nr. 1, de pe strada Tapiei, a fost dată în folosință în 1965, cu peste o jumătate de secol în urmă. Uzina 2, care se ali­men­tează dintr-un braț artificial (sau ”mort”) al Timișului, se află pe strada Timișoarei și datează din 1985.

Este cea mai importantă uzină, care asigură 60% din necesarul de apă potabilă al orașului. Uzina nr. 3, de pe strada Victor Babeș, a fost pusă în funcțiune în 1981 și are o capacitate relativ mică, fiind mai mult o completare pentru zona străzii Bocșei.

”Din păcate, pentru retehnolo­gizarea celor trei uzine de apă din Lugoj, nu mai există posibilitate de finanțare. Acesta este adevărul. S-au pierdut toate apelurile co­mu­nității europene, deci acolo unde puteam apela, acum nu mai avem acces. Atâta amar de ani am avut acești bani la dispoziție și nu i-am accesat! La ora actuală, retehnologizarea se poate face, dar cu fonduri proprii sau credit bancar. Este nevoie de studii de fe­zabilitate pentru retehnologizarea uzinelor de apă”, ne-a declarat pri­marul Claudiu Buciu, care a ri­dicat și această problemă la recenta sa deplasare la București.

Uzina I are nevoie de noi foraje, iar Uzina III are probleme cu partea de comandă. Uzina II are nevoie de intervenții la partea de pompare și aducțiune a apei, de schimbare a tubulaturilor. E necesară retehnologizarea bazinelor de stocare și a părții de filtrare, prin introducea unor noi filtre UV, după cele cu nisip.
O altă problemă sunt forajele colmatate la Uzinele de apă nr. I și III, pentru că cele două se ali­mentează din puțuri forate la a­dân­cime medie.

”În total, există 31 de foraje. Dintre acestea, conform con­sta­tă­rilor făcute personal, funcționează doar opt. Ele nu au mai fost denisipate de 10 ani, fapt pentru care majoritatea au devenit ne­func­țio­nale”, precizează noul primar al Lugojului.

Nu în ultimul rând, uzinele de apă ale Lugojului au nevoie de o conexiune electrică de rezervă. Reamintim că în timpul penei de curent de 32 de ore din 16-17 decembrie 2018, lugojenii au trebuit să topească zăpada din curți sau de pe stradă pentru a avea la dispoziție apă, pentru nevoile personale. Este necesară dotarea cu generatoare de mare putere, pentru a nu mai trece prin astfel de situații, în eventualitatea unor căderi de curent.

Articolul Se caută bani! Retehnologizarea uzinelor de apă, doar cu fonduri de la buget sau credite bancare apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*