Se înregistrează! Sistemul de supraveghere video al orașului va cuprinde și zonele unde se aruncă ilegal gunoaie

Înmulțirea locurilor unde unii cetățeni aruncă gunoaiele provenite de la lucrările de construcții sau din amenajări interioare repune în discuție utilitatea sistemului de supraveghere cu camere video din municipiul Lugoj.
Primarul Claudiu Buciu recu­noaște că unele zone care necesită su­praveghere, cele cu risc sporit de accidente sau unde se depozitează ilegal gunoiul, duc lipsă de camere video, în timp ce perimetre ”moarte” (cum ar fi cele de la Stadion, de la Ștrand sau chiar din curtea Spitalului) dispun de zeci de camere.

”In­ten­țio­năm să facem un audit profesionist al acestui sistem de supraveghere video al orașului. Suntem în curs de găsire a unei firme care să ajute în acest sens, există o procedură. Vom vedea ce s-a montat, unde s-a montat și unde este necesar să mai montăm. Pe baza auditului, urmează un plan de investiții. Vom verifica constant diferite zone, în special cele unde se aruncă deșeuri. Experiența altor orașe arată că sistemul funcționează: la Arad, după ce au fost amplasate camerele, s-a redus cu 70% cantitatea de gunoaie aruncate în locuri nepermise”, spune primarul Claudiu Buciu.

Patru obiective principale pentru supravegherea video a orașului

Un alt factor de descurajare este cuantumul sporit al sancțiunilor care pot fi aplicate și de Poliția Locală, cu amenzi între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoanele fizice și 20.000 – 40.000 de lei pentru persoanele juridice care aruncă gunoiul în locuri nepermise.

Edilul șef subliniază că, în următorii patru – cinci ani, priori­tare vor fi următoarele obiective: zonele unde se întâmplă mai multe accidente (intersecții și puncte cu trafic intens), zonele cu incidență mai mare a infracționalității și locurile unde se aruncă deșeuri.

Nu în ultimul rând, vor fi instalate cu precădere ca­mere în apropierea școlilor și clă­di­rilor publice.

”Nu are sens să in­sta­lăm camere peste tot în oraș, deoa­rece nu avem bani de aruncat. Pentru a evita zonele moarte, vom reevalua amplasarea camerelor. Pe unele le vom reloca, iar în alte locuri le vom suplimenta. Vom achiziționa și camere noi”, declară Claudiu Buciu.

Centrul de monitorizare de la Poliția Locală va fi relocat în cazarma de pe strada Banatului

Supravegherea se face de la Direcția de Poliție Locală dar și de la Poliția Națională, pe baza unui acord.

”Centrul de monitorizare de la Poliția Locală intenționăm să îi relocăm în cazarma de pe strada Banatului, pentru că spațiul de la Banca Agricolă este impropriu și în plus, Consiliul Județean Timiș ne cere chirie acolo. Cazarma este în curs de amenajare și ar oferi spațiu suficient. Am avut o discuție cu dl. director Florin Dumitru și este de acord cu mutarea. Acolo va fi amplasată o sală mare de monitorizare a tuturor camerelor din oraș. În plus, Poliția Locală va primi atribuțiuni de monitorizare și de intervenție la toate instituțiile publice din oraș”, arată Claudiu Buciu.

Sistemul de supraveghere video a fost inaugurat în luna mai a anului trecut și este format din 60 de camere video fixe sau rotative de înaltă rezoluție, cu vedere pe timp de noapte. În viitor, numărul acestora va fi suplimentat cu încă 50. Camerele amplasate pe arterele de intrare în municipiu înregistrează numerele de înmatriculare ale mașinilor, iar o parte dintre ele beneficiază de zoom optic 32x.

Municipiul Lugoj mai dispune de patru camere de vederi care transmit live. Acestea sunt amplasate pe clădirea Primăriei, cu vedere spre Piața Victoriei, Casa de Cultură a Sindicatelor, cu vedere spre platou și Podul de Fier, Splaiul Coposu și Zona Unic, cu orientare spre Universitatea Europeană Drăgan și Podul de Beton.

Articolul Se înregistrează! Sistemul de supraveghere video al orașului va cuprinde și zonele unde se aruncă ilegal gunoaie apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*