Se repară digul de la Pohalma! E nevoie de o lună de zile pentru a închide breșele din sistemul de apărare

Administrația Bazinală de Apă Banat a anunțat că cel târziu până la finele lunii august va reface porțiunile de dig distruse de apă, în timpul ploilor abundente din iunie, în zona Pohalma.
Lucrările vor începe chiar din această săptămână.

“Am dus utilajele noastre în teren, la Lugoj, la cele două breșe de la Pohalma. Lucrările vor începe de marți 14 iulie, cu prima etapă în care vom curăță zona afectată de resturile rămase în urma retragerii apelor. Apoi vom continua cu săpăturile necesare pentru fundație și vom continua cu închiderea sectoarelor distruse. Refacerea digului o vom face în regie proprie, în baza unui proiect al nostru întocmit pentru această urgență. Nu mai putem aștepta, trebuie să terminăm până la toamnă. Noi estimăm ca în circa o lună de zile vom închide breșele din dig. Avem promisiuni de finanțare de la guvern că Timișul este inclus în viitoarea hotărâre de guvern, care urmează să fie dată pentru alocarea de fonduri reparării digurilor de apărare distruse”,  a explicat Titu Bojin, director în cadrul ABA Banat.

În 19 iunie, apele Timișului au depășit nivelul coronamentului la trei kilometri în aval de Lugoj, pe malul stâng. În trei ore, forța apelor revărsate a erodat malul de pământ, rezultând două breșe de 30 m fiecare la o distanță de 100 m.

Cunoscuta ferma pomicolă de la Pohalma a fost complet inundată, autoritățile evacuând 22 de persoane. Timișul a înregistrat un nivel istoric, cu 13 cm mai mare, decât la inundațiile din 2005.

Articolul Se repară digul de la Pohalma! E nevoie de o lună de zile pentru a închide breșele din sistemul de apărare apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*