Se schimbă banii în România! Vezi ce urmează

Trecerea României la euro tronează în capul Programului de convergenţă 2019-2022, publicat recent de guvern, cu data de materializare 1 ianuarie 2024. În contextul apropiatelor alegeri Europarlamentare, în care aderarea la zona euro este singurul proiect clar de integrare europeană, ECONOMICA.NET a întrebat, economiştii principalelor puteri politice ale zilei dacă ţinta e fezabilă sau oportună. Nimeni n-o vede realistă. În frunte cu responsabilul politicii monetare, BNR.

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Ultima versiune a Programului de convergenţă face trimitere la Planul de adoptare a monedei euro, aprobat de guvern în 30 ianuarie anul acesta.  Planul prevede că România ar intra în linie dreaptă spre aderarea la zona euro în 2022, odată cu intrarea în MCS II, anti-camera Zonei Euro.

Super ofertaULTRA LAST MINUTE TUNISIA!!!

MCS II este o perioadă de testare ex-ante a economiei româneşti înainte de a face pasul final, o perioadă în care fluctuaţia leului în raport cu euro va fi limitată. Concret, în MCS II trebuie să reuşim să menţinem criteriile nominale îndeplinite, să creştem în acelaşi timp convergenţa reală, fără însă să ne folosim de cursul de schimb, pe care va trebui să-l menţinem în marja la care ne-am angajat.  Momentul intrării în MCS II trebuie ales cu maximă atenţie, deoarece România odată intrată în această etapă premergătoare cunoaşte termenul minim de „testare” (doi ani), nu şi termenul maxim, care poate fi prelungit dacă economia dovedeşte că nu este capabilă să se ajusteze în lipsa cursului de schimb. Dacă o apreciere a leului este permisă, o depreciere a acestuia va fi considerată drept neîndeplinire a criteriului de la Maastricht (privind stabilitatea 8 cursului de schimb) minim doi ani în interiorul MCS II. În această situaţie, participarea la MCS II ar putea fi extinsă, iar România va trebui să amâne adoptarea euro cel puţin încă doi ani.

România a mai spus că trece la euro. În 2019

România se pregătește pentru adoptarea monedei euro din anul 2005. Ultima ţintă asumată politic a fost adoptarea euro anul acesta. Premierul Victor Ponta anunţa în 2014 că România îndeplineşte criteriile nominale de aderare la zona euro şi că va adopta moneda unică în 2019. În 2017 această ţintă era abandonată de guvern fără mare zgomot, iar din acel moment şi până la începutul acestui an nimeni n-a mai îndrăznit să spună când va fi posibil acest lucru.

Revenind la zi, întrebaţi  de ECONOMICA.NET de fezabilitatea ţintei 2024, economiştii PSD au făcut trimitere la Planul citat mai sus, potrivit căruia, eforturile premergătoare intrării în MCS II încep chiar de anul viitor.

BNR nu crede în planul guvernului

Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, şi oficialul băncii care se ocupă de programul unei eventuale adoptări a euro, a recomandat zilele trecute să se evite un calendar prea strâns. ”Mai realistă este intrarea în 2024 în Mecanismul Cursurilor de Schimb, care nu este mai puţin exigent decât zona euro, în fapt, prin ce implică echivalează cu intrarea în zona euro în 2026”, a spus Dăianu. El a explicat că e greu de crezut că România va putea menţine o rată de creştere cum a avut recent. Şi că şi dacă ar reuşi, şi ar atinge în termenul prevăzut de guvern un grad de convergenţă de 70% de convergenţă reală cu media zonei euro, nu poate garanta nimeni că acest grad ar fi unul adecvat, care să asigure trecerea fără dureri la o monedă atât de puternică.

Bogdan Glăvan (PNL): e ca accederea unei echipe locale de fotbal în grupele Ligii Campionilor

Citeste continuarea pe economica.net

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*