Secretul pe care îl ascunde codul numeric personal! Ce contine, de fapt?

Precum știm cu toții, cartea de identitate este formată din 13 cifre care ne identifică. În același caz se află și pașaportul, asigurarea socială, respectiv de sănătate, permisul de conducere, abonamentul pentru mijloacele de transport în comun, creditul la bancă, accesul în instituții ba chiar și locul de muncă, uneori.

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Majoritatea oamenilor cred că CNP-ul ar putea dezvalui absolut totul despre ei. Cu toate acestea, Evenimentul Zilei explică faptul că lucrurile nu stau nici pe departe așa.

ATP Motors ofera clientilor o gama variata de produse si servicii de calitate

Într-adevăr, de aceste numere depinde, în majoritatea cazurilor, viața și libertatea de mișcare a fiecărui individ. Ba chiar par a fi chiar mai importante decât numele sau personalitatea. Însă, cele 13 cifre au fost atribuite de un funcționar de la Starea Civilă. Cum? În virtutea simplului fapt că eram „urmatorii” pe lista de așteptare.

„Codul Numeric Personal nu dezvăluie absolut totul despre o persoană. Citindu-l, cei care au habar despre cum se calculează pot afla sexul acelei persoane, varsta și locul în care s-a născut. Și cam atât.

Este important, însă, pentru autorități, deoarece permite identificarea rapidă a unei persoane. De aceea, multe chestiuni legate de viața cuiva depind de cele 13 cifre”, informează reprezentanții Inspectoratului Național pentru Evidența Persoanelor (INEP).

Codul Numeric NU este calculat pentru fiecare individ în parte.

„Concret, lucrăm cu un program de calculator care genereaza liste cu CNP-uri. Astfel de liste sunt distribuite, în fiecare an, tuturor Oficiilor de Stare Civilă din țară, aflate în subordinea primăriilor”, a adăugat comisarul-șef Doina Ţăpîrdea, din cadrul INEP.

Așadar, CNP-urile sunt distribuite pentru fiecare zi a anului. Ele suficiente atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Pot aparea, bineînțeles, și probleme cauzate de greșeli, spun polițiștii. Ofițerii din cadrul Centrului de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor afirmă că CNP-ul este și un mijloc sigur de identificare. De ce? Pentru că nu permite furtul de identitate.

SURSA

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*