Şedinţa de Guvern pentru controversatele măsuri fiscale, amânată

Guvernul a decis amânarea şedinţei extraordinare în care ar fi urmat să fie aprobate măsurile fiscal-bugetare care au revoltat mediul de afaceri şi sindicatele şi care au stârnit critici dure din partea preşedintelui Klaus Iohannis. Motivul este că nu a fost obţinut până acum avizul necesar din partea Consiliului Legislativ. Iniţial, şedinţa extraordinară fusese programată pentru ieri, la ora 14.00. Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut joi o declaraţie publică în care a criticat extrem de dur “bulversarea fiscală” pe care o pregăteşte Coaliţia PSD-ALDE şi Guvernul, spunând că este „caraghios” că această „revoluţie fiscală” aduce 3 lei în plus la salariul mediu. „De ce este nevoie de această mega-ţopăială fiscal-bugetară?”, a întrebat preşedintele. Şeful statului a acuzat şi că investiţiile publice au scăzut “nepermis de mult” şi că, în ceea ce priveşte colectarea, aceasta a scăzut la un minim istoric de 25%.
Sindicatele au anunţat acţiuni de protest. De asemenea, angajaţii de la Dacia anunţă o grevă marţi, 7 noiembrie, pentru a protesta faţă de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, dar şi pentru a cere urgentarea construcţiei autostrăzii Piteşti – Sibiu.
Nici mediul de afaceri nu este de acord cu măsurile pe care doreşte Guvernul să le adopte. Marile organizaţii de business critică puternic mica revoluţie fiscală anunţată recent de guvern, principalele aspecte vizate fiind trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat şi impozitul pe cifra de afaceri, acuzând, totodată, lipsa consultării.
La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri, la Oradea, că partidul pe care îl reprezintă va demara o ”amplă” serie de acţiuni împotriva măsurilor fiscale preconizate de guvernanţi, ce ar putea include şi proteste în stradă.
”E nevoie de coalizarea mediului de afaceri, a tuturor partenerilor sociali care înţeleg gravitatea acestor măsuri. Declanşăm un şir de consultări şi în mod evident că în cadrul acestor discuţii vom stabili şi un plan de acţiune care poate să includă inclusiv proteste în stradă, atacuri la Curtea Constituţională, sesizarea Avocatului Poporului”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Ludovic Orban. El a subliniat că guvernanţii nu pot să adopte aceste măsuri decât prin ordonanţă de urgenţă, având în vedere că legea bugetului de stat, despre care a menţionat că este deja în întârziere, nu poate fi construită pe o legislaţie ce urmează să fie adoptată.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*