Senat: Dobânzile pentru creditele ipotecare şi de consum – plafonate

Senatul a adoptat proiectul de lege care prevede plafonarea dobânzii efective anuale (DAE) pentru creditele ipotecare şi de consum, astfel că dobânda pentru creditele ipotecare nu va putea depăşi cu mai mult de 2,5 ori dobânda de referinţă a Băncii Naţionale, potrivit Mediafax.
Propunerea legislativă, iniţiată de senatorul PNL, Daniel Zamfir, stabileşte regimul dobânzilor penalizatoare în raporturile juridice dintre consumatori şi profesionişti, inclusiv comercianţi, precum şi faptul că dobânda convenţională, atât cea remuneratorie, cât şi cea penalizatoare, plătibilă conform contractului de către consumator, nu poate depăşi cu de 2,5 ori mai mult dobânda de referinţă a Băncii Naţionale.
Propunerea legislativă prevede că măsurile dispuse se aplică şi contractelor aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii.
Proiectul a fost adoptat de Senat cu 73 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” şi 13 abţineri în calitate de primă Cameră sesizată. Senatul a adoptat și un proiect de lege prin care debitorii cărora le-a fost confiscat un bun vor putea să-l redobândească de la firma de recuperare plătind acesteia cel mult dublul sumei cu care aceasta a achiziţionat creanţa de la bancă.
Proiectul legislativ a fost adoptat cu 69 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi 5 abţineri, Senatul fiind prima Cameră sesizată.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*