Sergiu Boian, două noi cărți în grai bănățean

Sergiu Boian, vicepreședintele Asociației Scriitorilor în grai bănățean își aduce contribuția la îmbogățirea patrimoniului literaturii în grai. În aceste zile, au ieșit de sub tipar două noi volume de poezie sub semnătura sa: ”Când ațâpeșce gându” și ”O coșie dă șodzănii”. Prima carte este una de lirică mai pronunțată și cuprinde 80 de poezii, iar cea de-a doua reunește 50 de poezii.
Profesorul Sergiu Boian a devenit foarte cunoscut alături de fratele său, Silviu Boian, dascăl și el, prin emisiunea ”La givan cu frații Boian” difuzată ani la rând la televiziunea Ten Tv din Lugoj. Emisiunea a promovat literatura în grai, dar și tinerii soliști talentați de muzică populară și s-a bucurat de aprecierea telespectatorilor.

”Datorită universului comic pe care Sergiu Boian îl creează în poeziile sale, publicate atât în primul volum de versuri cât și în reviste de specialitate sau pe internet, a devenit în ultimul timp unul dintre cei mai apreciați și recitați poeți în cadrul festivalelor și a concursurilor de recitare în grai bănațean. Versurile sale sunt ușor de reținut și au un interes aparte pentru interpretare datorită dialogului dintre personaje. Replicile au haz, iar trecerile bruște de la o stare de spirit la alta atrag atenția și interesul cititorului”, scrie profesorul Silviu Boian în prefața volumului ”O coșie dă șozănii”.

Născut la Lugoj la 10 februarie 1963, Sergiu Boian a absolvit Universitatea din Timișoara, în anul 2006, specialitatea Geografie și Limba franceză. Scrie poezie în grai de la 14 ani.

A făcut parte din Cenaclul Victor Vlad Delamarina de la Radio Europa Nova Lugoj, sub îndrumarea regretatuilui mentor, profesorul Ștefan Pătruț.

Din anul 2000, este membru fondator al Uniunii Scriitorilor în Grai Bănățean, iar din 2013 este vicepreședinte al Asociației Scriitorilor în Grai. A debutat în 1999 cu volumul ”Către mileniul șe vine”.

Alături de Petru Chira, este laureat al concursului de literatură dialectală bănățeană ”Marius Munteanu”, ediția I, 2012-2013, pentru volumul ”Iarna dîn noi”.

Articolul Sergiu Boian, două noi cărți în grai bănățean apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*