Seria vestică a Diviziei A de handbal feminin, anunțată cu cele mai multe echipe la start în sezoanele acestui deceniu. După 2 ani, Timișoara din nou cu două: CSU de Vest și SCM

Surprize ar mai putea apărea, ținând cont că și ediții anterioare au fost marcate de retragerea din întrecere a uneia sau mai multor formații în săptămâna precompetițională sau după startul campionatului, dar cel puțin momentan seria vestică a Diviziei A de handbal feminin se arată a deține cele mai multe grupări înscrise în campania 2017-2018, 14, în creștere numerică față de celelalte sezoane ale deceniului în curs. Iar un plus este adus și de Timișoara, din nou cu două cluburi în cadru după 2 ani, SCM alăturându-se în concurs concitadinei universitare, nelipsită din această grupă.

Creșterea numerică a secund-divizionarelor din Seria B, vestică, este semnificativă în comparație de exemplu cu cele doar 8 formații care activau în acest campionat în primul sezon al deceniului în curs, 2010-2011, când CS Universitatea Timișoara încheia penultima, numai în fața handbalistelor de la CS Viitorul 2009 Mediaș, dar în urma grupărilor Național Râmnicu Vâlcea, SC Mureșul Târgu Mureș, CSM Bistrița, CSM Slatina, CSM Sfântu Gheorghe și CSM Sebeș.

Anii au trecut însă denumirile sunt familiare, unele dintre cluburi regăsindu-se și la ora actuală pe același palier valoric, în vreme ce câteva au urcat pe rând o treaptă, fie revenind după numai un sezon în Seria B, cazul Mureșului după promovarea din anul 2014, fie pentru a se menține în elită, cele din Bistrița din 2016, sau a copia o asemenea reușită, în situația nou-promovatei la zi CSM Slatina.

Un număr mai consistent de participante etala grupa vestică a eșalonului secund pe semicercul feminin intern în sezonul imediat următor, 2011-2012, nu mai puțin de 12 cluburi întrecându-se în Seria B, iar după câțiva ani și două din Timișoara, omniprezentele universitare încheind atunci ultimele iar Clubul Sportiv, chiar în campania de debut, pe notabila poziție secundă, vicecampion al competiției.

Și mai multe s-au duelat în campania 2012-2013, treisprezece formații, fiind însă și cel mai neplăcut sezon pentru timișorence, universitarele încheind pe 12 iar Clubul Sportiv pe poziția a 11-a.

Un sezon mai apoi, 2013-2014, universitarele au sfârșit din nou ultimele între 11 grupări în întrecere, CS Timișoara clasându-se a șaptea, după care numărul protagonistelor a scăzut și mai mult în ediția 2014/5, cu numai zece echipe la start, Clubul Sportiv menținându-se și pentru cea de-a patra campanie consecutivă în fața concitadinelor lor în ierarhia finală, pe locul 8, pe când galben-albastrele, pe-atunci în ultima stagiune în grija clubului condus de Mircea Chiș, pe penultima poziție, a noua.

Tot zece grupări au alcătuit Divizia A – Seria B și în sezonul 2015-2016, când formația arădeană ACS Avram Iancu lăsa rapid întrecerea într-un număr par de participante, însă schimbările au survenit pe semicercul timișorean, pe de-o parte Clubul Sportiv renunțând la un parcurs de aproape jumătate de deceniu în care se lansa printr-un remarcabil loc final secund, iar pe de altă parte universitarele revenind la matcă, preluate fiind de UVT, instituție de învățământ superior care își leagă numele de cele mai răsunătoare performanțe ale unei formații de pe Bega în sporturile de echipă, handbalistele de la ”U” ajungând în finala Cupei Campionilor Europeni dar și în semifinale, în ediții diferite.

Iar relansarea lui CSU de Vest a fost de bun augur, elevele lui Sorinel Voicu clasându-se pe poziția a șasea anul trecut, în primăvara lui 2016, la finele campionatului. A urmat un altul cu o singură grupare timișoreană pe firmament, în ediția trecută, derulată cu 11 cluburi la start, handbalistele de pe malurile canalului Bega încheind în primăvara acestui an pe locul 8.

Parcursul grupărilor timișorene în precedentele 7 ediții ale deceniului în curs poate fi urmărit rundă cu rundă în arhiva secțiunii Handbal a cotidianului Sporttim, din această lună urmând a se scrie noi file prin apariția în cursă și a concitadinei SCM, formație nou creată în cadrul secției de profil a noului Sport Club Municipal, și care intenționează a conferi acel suflu nou pe care îl inducea și în 2011 apariția lui SC Timișoara, pe-atunci cu net mai puține resurse și fără susținere financiară din bugetul local, dar care își croia totuși un nesperat culoar spre locul 2 și barajul play-off de promovare în elită.

Schimbările sunt însă substanțiale în întregul seriei, căci nu doar SCM Timișoara este nouă pe firmament, la capitolul apariții în această vară figurând și gazdele trupei lui Lucian Ghiulai în runda inaugurală, KSE Târgu Secuiesc, dar și ACS Odorheiu Secuiesc, precum și Olimpic Târgu Mureș. În plus, revin în cadru piteștencele, acum sub o altă denumire, FC Argeș, respectiv Național Râmnicu Vâlcea, după ce în sezonul trecut a rulat în serie Național Brașov, handbalul de sub Tâmpa continuând pe același palier prin Corona. Pe de altă parte, nu mai apar în schimb CSM Slatina, nou-promovată în redenumita elită Liga Florilor, în care a debutat duminică printr-un eșec cu 28-25 la CS Rapid USL Metro, dar și Sepsi Sfântu Gheorghe respectiv Extrem Baia Mare.

La un număr record de participante pentru acest deceniu, și mai multe modificări de program și chiar de configurație a seriei, liga a doua de handbal feminin definitivându-și totuși în cele din urmă succesiunea meciurilor din viitorul sezon, etape anunțate zilele trecute. Dintre care primele două runde vor fi în luna septembrie, pe 16 și 23, octombrie anunțându-se a fi cea mai aglomerată lună, cu cinci etape programate, după care în noiembrie se vor disputa trei runde, în decembrie două, iar turul se va încheia abia în ianuarie anul viitor.

Dacă elita Liga Florilor a început deja, de duminică până ieri derulându-se etapa inaugurală a campionatului cu 14 cluburi, iar seria estică a eșalonului secund va demara miercuri 13 septembrie prin 6 partide ale primei runde, reunind tot 14 grupări, dintre care 5 din București, în schimb Divizia A – Seria B, cea vestică, va porni la drum la sfârșitul săptămânii viitoare, în jur de 16 septembrie, programul reuniunii ridicare de cortină fiind enumerat pe coloana dreaptă a acestei secțiuni, în rubrica datelor tehnice și ierarhiilor.

CSU de Vest, cu Sorinel Voicu la timonă și aflată în fața celei de-a treia campanii de când a fost preluată de UVT, va juca pe rând acasă cu FC Argeș, la CSU Oradea, acasă cu ACS Olimpic Târgu Mureș, la ACS Crișul Chișineu-Criș, pe teren propriu cu Dacia Mioveni, în Timișoara dar într-un meci considerat în deplasare la concitadina SCM, acasă cu CSU Reșița, la KSE Târgu Secuiesc, acasă cu Național Râmnicu Vâlcea, la Baia Mare cu Minaur, acasă cu Mureșul Târgu Mureș, la Brașov cu ACS Corona 2010 și după Anul Nou, pe 13 ianuarie, acasă cu cele din Odorheiu Secuiesc.

SCM Timișoara, nou venită în seria vestică a ligii secunde, va începe competiția sub îndrumarea lui Lucian Ghiulai cu o deplasare lungă, la KSE Târgu Secuiesc. Derby-ul seriei, cu Minaur Baia Mare, va fi în etapa a 3-a cu turul în Maramureș și returul la Timișoara. Duelul local cu CSU de Vest Timișoara va fi în etapa a 6-a, iar cel cu CSU Reșița abia anul viitor, în ultima etapă a turului.

Dar iată și programul complet al turului pentru SCM Timișoara:

Etapa I (16 septembrie): KSE Tg Secuiesc – SCM TIMIȘOARA

Etapa a 2-a (23 septembrie): SCM TIMIȘOARA – Național Rm Vâlcea

Etapa a 3-a (7 octombrie): CS Minaur Baia Mare – SCM TIMIȘOARA

Etapa a 4-a (11 octombrie): SCM TIMIȘOARA – Mureșul Tg Mureș

Etapa a 5-a (14 octombrie): Corona II Brașov – SCM TIMIȘOARA

Etapa a 6-a (21 octombrie): SCM TIMIȘOARA – CSU Vest Timișoara

Etapa a 7-a (28 octombrie): FC Argeș – SCM TIMIȘOARA

Etapa a 8-a (4 noiembrie): SCM TIMIȘOARA – CSU Oradea

Etapa a 9-a (11 noiembrie): Olimpic Tg Mureș – SCM TIMIȘOARA

Etapa a 10-a (15 noiembrie): SCM TIMIȘOARA – Crișul Chișineu Criș

Etapa a 11-a (11 decembrie): CS Dacia Mioveni – SCM TIMIȘOARA

Etapa a 12-a (20 decembrie): ACS Odorheiu Secuiesc – SCM TIMIȘOARA

Etapa a 13-a (13 ianuarie): SCM TIMIȘOARA – CSU Reșița.

Timișoara va avea totodată o secund-divizionară și pe semicercul băieților, CS Universitar Politehnica Timișoara urmând a păstra tradiția participării, de astă dată într-o serie vestică reunind 11 cluburi, printre care mai nou și CSM Școlar Reșița sau ADEP Satu Mare, dar și ”satelitul” nou-promovatei Minaur. Debutul, în jur de 17 septembrie, acasă cu Universitatea Craiova, prima deplasarea anunțându-se a fi în Maramureș. Și aceste date, pe coloana dreaptă, a clasamentelor.

 

The post Seria vestică a Diviziei A de handbal feminin, anunțată cu cele mai multe echipe la start în sezoanele acestui deceniu. După 2 ani, Timișoara din nou cu două: CSU de Vest și SCM appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*