Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului

Sfântul Pavel Mărturisitorul, originar din Tesalonic, a fost secretar şi diacon al Sfântului Alexandru. Când patriarhul Alexandru a fost întrebat pe patul morţii pe cine doreşte să lase pastor în urma sa, a răspuns: „De veţi voi bărbat dumnezeiesc şi înţelept, puternic să vă înveţe pe voi adevărul şi luminând cu virtuţile ca sfeşnicul scos de sub obroc, să îl alegeţi pe Pavel”.
Astfel, după moartea lui Alexandru, Pavel a fost ales patriarh al Constantinopolului.
Din nefericire, Pavel nu a fost acceptat de ereticii arieni şi nici de Constanţiu (337-361), împărat arian. A fost scos din scaun şi nevoit să se refugieze la Roma. Aici se va întâlni cu Sfântul Atanasie cel Mare, alungat şi el de Constanţiu.
Este repus în scaun la insistenţele împăratului apusean Constantin al II-lea, fratele lui Constanţiu. După moartea lui Constantin, Pavel va fi exilat la Cucuzon, în Armenia. Aici, pe când se afla la slujirea Sfintei Liturghii, a fost sugrumat de arieni cu omoforul său.În timpul domniei împăratului Teodosie, moaştele Sfântului Pavel Mărturisitorul au fost mutate la Constantinopol, iar în anul 1236 ele au fost aduse la Veneţia.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*