Siguranță! Administrația Bazinală de Apă Banat a finalizat reparațiile la digul de la Pohalma, distrus de inundații în iunie

Administrația Bazinală de Apă Banat a reușit să finalizeze în termen lucrările de refacere a digului de la Pohalma, distrus de viitura de pe râul Timiș, din luna iunie a acestui an.

Atunci apa a făcut două breșe în dig, care au inundat câteva sute de hectare și a dus la evacuarea a peste 20 de persoane și a 100 de animale.
Prezent la fața locului, directorul tehnic ABA Banat, Titu Bojin, a explicat că a fost o demonstrație de forță a colegilor săi.

“Am reușit să finalizăm repararea breșei digului din zona Pohalma, în aval de Lugoj, acolo unde în luna iunie, râul Timiș a inundat zona respectivă ca urmare a precipitațiilor abundente din Banat la aceea dată. A fost etanșat digul, s-a consolidat prin aplicarea unei pâsle, astfel ca pe viitor să nu mai avem probleme în zona respectivă. Așa cum am promis în urmă cu o lună, ne-am încadrat în termenul preconizat, colegii mei au lucrat neîntrerupt, s-au făcut excavări, s-au adus materiale, astfel ca digul despre care vorbim să fie la un nivel de siguranță în care să nu permită râului Timiș, la alte viituri, să mai poată inunda zona Lugojului. Lucrările au fost executate de angajații ABA Banat, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Timiș, iar fondurile au fost asigurate din surse proprii”, a anunțat Titu Bojin, directorul tehnic al ABA Banat.

Râul Timiș a atins, în 19 iunie 2020, vârful maxim de viitură în dreptul stației Lugoj, unde a fost depășită cota de pericol cu circa 1,5 metri, iar nivelul apei a depășit cu 13 cm nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005.

Articolul Siguranță! Administrația Bazinală de Apă Banat a finalizat reparațiile la digul de la Pohalma, distrus de inundații în iunie apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*