Situație dramatică la ”Meridian”! 25 de oameni trimiși în șomaj, alte 14 posturi vacante desființate

Situația economică dramatică cauzată în principal de datoriile mari au dus la trimiterea în șomaj a unei noi serii de angajați de la Societatea ”Meridian 22”.
Măsura a fost votată în cadrul ședinței extraordinare de consiliu din data de 21 ianuarie.

Oamenii pleacă în șomaj de la 1 februarie, în timp ce administrația locală caută soluții de salvare a serviciului de apă-canal al orașului.

”Din analiza structurii posturilor, ponderea cea mai mare o dețin cheltuielile salariale, inclusiv tichetele de masă: 54% din totalul costurilor, la nivelul primelor 11 luni din anul 2020”, se arată în referatul remis Consiliului local de conducerea ”Meridian 22”.

Propunerea ”Meridian 22” a fost de reducere a 25 de posturi ocupate, din totalul de 126.

Reducerile de personal privesc 15 muncitori și 10 angajați din personalul administrativ.

La cele 25 de posturi se adaugă alte 14 posturi vacante, existente în organigrama actuală.

În prezent, SC Meridian 22 SA se confruntă cu dificultăți generate în primul rând de dezechilibrele financiare care îi afectează stabilitatea.

Este vorba de factori din interiorul firmei, cât și de factori cu influențe exterioare, generați de pandemia din acest an, începând cu luna martie 2020.

Risc major de blocare a conturilor societății

Amintim faptul că, pe parcursul lui 2020, resursele financiare s-au redus în mod drastic, existând riscul major de blocare a conturilor societății, în cursul lunilor februarie – martie 2021.

”Față de nivelurile estimate ale producției fizice facturate prin bugetul de venituri prognozat pentru anul 2020 de 136,50 mii mc pe lună, din cauze obiective (pierderi mari în rețele, influențe determinate de pandemia existentă – concretizate direct în reducerea producției facturate) s-a facturat o medie lunară de doar 122,38 mii mc. Vorbim astfel de o diminuare a resurselor financiare de 644.221 lei pe parcursul celor 12 luni ale anului 2020. Acest fapt a dus, în mod direct, la cumularea sumelor restante față de mulți furnizori strategici: Apele Române, suma de 75.993 lei – pentru apa de resursă plus 15.400 lei rată din eșalonare și Enel SA – suma de 344.638 lei. Se adaugă suma de 286.808 lei reprezentând datorii restante la furnizori, pentru piese, materiale necesare întreținerii sistemului de livrare din uzinele de apă și a rețelelor de apă și canalizare de pe raza municipiului. Mai amintim și de suma de 29.000 lei, necesară pentru a finaliza eșalonarea încheiată cu ANAF Timiș. Datorii restante la zi, de 751.839 lei. Însumate toate aceste datorii restante la jumătatea lunii ianuarie sunt în valoare de 751.839 lei. Perioada următoare va fi critică, având în vedere faptul că sumele încasate vor fi mai mici din cauza reducerii puternice a producției facturate în lunile de iarnă. Toate analizele din ultimii 15 ani arată că, în perioada decembrie – martie, producția realizată scade cu 10 – 12 % față de lunile aprilie- octombrie”, se arată în documentul citat.

Penalități și executare silită pentru stația de la Jabăr

În plus, față de situația dificilă generată de lipsa resurselor financiare în această perioadă, la data de 6 ianuarie s-a remis către ”Meridian”, din partea Administrației Bazinale de Apă Banat somația cu numărul 17438/28.12.2020 (anexa nr.1) pentru suma de 608.601,04 lei, ce reprezintă contravaloarea penalităților pentru depășitrea indicatorilor la stația de epurare Jabăr, aferente proceselor pierdute la instanță și pentru care societatea lugojeană de apă-canal a fost anunțată că s-a început executarea silită.

Ținând cont de importanța reprezentată de livrarea apei potabile și serviciile de canalizare, autoritățile locale și conducerea ”Meridian” vor lua și alte măsuri urgente în ceea ce privește eficientizarea activității, prin metode de optimizare a posturilor de exploatare, în paralel cu creșterea producției facturate.

Articolul Situație dramatică la ”Meridian”! 25 de oameni trimiși în șomaj, alte 14 posturi vacante desființate apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*