Slovenia preia preşedinţia Consiliului UE

Mâine, Slovenia preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, într-un moment în care disputele premierului Janez Jansa cu Bruxellesul pe subiecte precum statul de drept, cooperarea cu Parchetul European şi libertatea presei stârnesc îngrijorări, comentează AF, preluată de Agerpres. Este a doua oară când Slovenia, ţară cu două milioane de locuitori, ocupă această poziţie, însă atmosfera este cu totul alta în prezent. În 2008, Slovenia era considerată un elev model al UE, iar preşedinţia Consiliului din prima jumătate a anului respectiv a fost celebrată ca o piatră de hotar pe drumul independenţei pentru această ţară din fosta Iugoslavie.
Liderul conservator Janez Jansa era şi atunci prim-ministru. Între timp, însă, el s-a distanţat de unele valori liberale, iar detractorii săi îl acuză că imită stilul autoritar al premierului ungar suveranist Viktor Orban, aliat al său. Printre priorităţile anunţate de Slovenia pentru preşedinţia de şase luni se numără şi summitul privind integrarea Balcanilor de Vest pe care îl va găzdui la toamnă. Ljubljana speră de asemenea „să întărească rezistenţa UE” în faţa pandemiei de COVID-19, într-un moment în care ţările membre se pregătesc să primească cele 750 de miliarde de euro prevăzute de Bruxelles pentru relansarea economică.
Însă atenţia se va concentra pe un alt punct al programului său: Slovenia promite „întărirea statului de drept şi a valorilor europene”, un subiect care divizează cele 27 de ţări membre. La summitul UE de săptămâna trecută, Janez Jansa s-a abţinut de la acuzarea omologului său ungar Viktor Orban, aflat sub tirul criticilor pentru o lege considerată homofobă.Premierul sloven a făcut apel la evitarea „unor noi diviziuni inutile”, în timp ce pe site-ul oficial al preşedinţiei Consiliului UE el promite respectarea „identităţilor naţionale”, un ecou al discursului premierului ungar.
În opinia editorialistului Uros Esih de la cotidianul Delo, un lucru este sigur: „Vor exista tensiuni constante între preşedinţia slovenă, propunerile sale şi instituţiile europene”. Janez Jansa a răspuns la critici cu postări virulente pe Twitter. „Nu datorăm nimic Uniunii Europene. Ne-am luptat pentru libertatea noastră şi pentru democraţie în urmă cu 30 de ani”, a spus premierul, care este supranumit uneori „Mareşalul Twitto”.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*