Sondaj IRSOP: 96% dintre români sunt de acord cu introducerea sistemului garanţie-depozit pentru ambalaje

Românii își doresc introducerea unui sistem de garanție-depozit pentru ambalajele returnabile în proporție de 96%, conform unui sondaj de opinie realizat, la comanda Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, de Institutul Român Pentru Sondarea Opiniei Publice (IRSOP). Totodată, 81% din respondenții studiului consideră potrivită stabilirea valorii garanției la 50 de bani per ambalaj, potrivit informațiilor prezentate de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Costel Alexe, în cadrul unei vizitei făcute la fabrica de reciclare a ambalajelor din sticlă GreenGlass, din Popești-Leordeni, județul Ilfov.
„Iată că populația este deschisă către utilizarea acestui sistem, aproape în totalitate. Cetățenii României sunt cei mai importanți parteneri ai noștri și avem datoria să nu îi dezamăgim. Avem nevoie de rezultate spectaculoase pentru a depăși impasul gestiunii deșeurilor din România, înainte ca acesta să se transforme într-o problemă de igienă și sănătate publică. Se întâmplă rar ca o politică publică să obțină aprobarea aproape unanimă a populației, ceea ce ne oferă încredere că implementarea unui astfel de sistem în România va produce rezultatele foarte bune pe care le-am văzut și în alte țări”, a declarat ministrul Costel Alexe.
Sondajul a fost realizat cu susținerea Asociației Coaliția pentru Economie Circulară – CERC, în perioada 17-24 august, pe un eșantion reprezentativ, la nivel național, de 820 de persoane, cu o marjă de eroare de +/- 3,4%. În cadrul vizitei la fabrica de reciclare a sticlei, ministrul Costel Alexe și-a exprimat nemulțumirea cu privire la ritmul de creștere a procentului de reciclare din țara noastră. „O spun din nou, România este foarte departe de normalitate în ceea ce privește reciclarea. Chiar dacă la sticlă stăm puțin mai bine, per total reușim să reciclăm abia 15% din deșeurile pe care le producem. Și asta în condițiile în care, până la finalul anului acesta, România ar fi trebuit să se situeze la un grad de reciclare de minim 50%”, a explicat ministrul mediului.
Acesta a arătat că la nivelul anului 2018 în țara noastră s-au pus pe piață peste 270.000 tone de ambalaje din sticlă. Dintre acestea, puțin peste 50% au fost reciclate.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*