Starea de sănătate a prahovenilor, în anul pandemiei: afecţiunile psihice şi cele oncologice au făcut ravagii

V. Stoica

Institutul Național de Sănătate Publică, prin Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, a publicat principalii indicatori ai stării de sănătate a populației României pe 2020, comparativ cu anul anterior.
Iar primul an de pandemie – în care românii s-au confruntat nu numai cu epidemia de coronavirus, ci și cu problemele generate de închiderea aproape integrală a spitalelor în starea de urgență – a lăsat urme inclusiv în starea de sănătate a prahovenilor.
Astfel, conform sursei menționate, anul trecut, în Prahova s-au înregistrat oficial, la cabinetele de psihiatrie sau la centrele/laboratoarele de sănătate mintală 2.327 de noi cazuri de persoane diagnosticate cu boli psihice. Practic, cel mai mare număr din întreaga țară, după Capitală.
La finalul anului trecut, potrivit aceluiași document elaborat de Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică al INSP, 26.773 de bolnavi psihic se aflau în evidențele medicilor în Prahova, județul nostru situându-se pe locul al treilea la nivel național, după București și județul Argeș.
Și în privința afecțiunilor oncologice Prahova are probleme mari, pentru că, în 2020, au fost înregistrate la cabinetele de oncologie 1.654 de cazuri noi, iar totalul bolnavilor de cancer aflați în evidențe la finalul anului trecut ajunsese la peste 8.000 de persoane.
În întreaga țară, potrivit aceleiași surse, anul 2020 s-a încheiat cu aproape 500.000 de bolnavi de cancer în evidențele oncologilor, cu un indice general de 2,5 la sută din totalul populației.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*