Start în antreprenoriat! Călătoria a patru tineri lugojeni spre succes

Tinerii lugojeni își doresc să fie antreprenori. În ultimul timp antreprenoriatul a început să stârnească tot mai mult interes în rândul adolescenților. Astfel, disciplina, încrederea în sine și spiritul independent au fost câteva elemente care au determinat tânăra generație de antreprenori ai Lugojului să dea startul propriilor afaceri.
În ciuda faptului că educația antreprenorială este inclusă în programa școlară, aceasta este foarte puțin cunoscută. Totuși, există foarte multe exemple de tineri care au hotărât să fie autodidacți și să pornească singuri pe drumul incert al afacerilor.

Câțiva dintre aceștia au încercat diferite metode de a-și pune ideile în aplicare, prin forțe proprii și au decis sa ne împărtășească poveștile lor.

Omul care redă strălucirea sneakerșilor

În prezent, la numai 20 de ani, Andrei Lăzărescu, fondator al Andu Sneaker Cleaner, se bucură de un real succes în rândul lugojenilor. Interesele sale pentru sneakersi, streetwear, sport și antreprenoriat au făcut ca în februarie 2017, afa­ce­rea să prindă viață.

Printre calitățile sale se numără răbdarea, seriozitatea, punctualitatea și nu în ultimul rând comunicarea eficientă, calități atât personale, cât și profesionale, care i-au adus sutele de clienți mulțumiți și recenziile pozitive. Ideea i-a venit de la o nevoie personală, aceea de a menține într-o stare cât mai bună o pereche de încălțăminte.

Chiar dacă este tânăr, Andu țintește departe și dorește să își extindă aface­rea pe plan național sau, de ce nu, mondial, asigurându-se că pe plan local se dezvoltă cât mai bine.

El are un mesaj pentru tinerii care doresc să pornească pe acest drum: “Sfătuiesc antreprenorii la început de drum să nu se gândească doar la bani, ci să pună accentul pe ca­li­tatea serviciilor sau a produselor. Dacă faci ceva de calitate care rezolva o problemă reală a pieței și te ții de acel lucru, și cu siguranță vei avea succesul dorit”.

Afaceri cu lapte de măgăriță

Andrei Cut, un tânăr de 22 de ani, întors din străinătate, a investit într-o fermă profitabilă pe raza comunei Găvojdia. Muncitor, dornic să învețe și deschis la oportunități, a crescut învățând să aprecieze și să iubească animalele.

“Eu de mic am crescut printre animale, părinții mei având oi. Am zis că vreau să fac ceva al meu, să nu mai muncesc pentru alții, și să mă ocup de ceva ce se găsește greu pe piață, cum ar fi laptele de măgăriță, care este benefic pentru sistemul imunitar. Am încredere în Dumnezeu și văd un viitor foarte bun pentru afacerea mea. Când faci bine pentru alții, mereu ești răsplătit”, a declarat tânărul fermier.

Andrei consideră că dezavantajul în a fi un tânăr antreprenor este chiar faptul că ești tânăr, deoarece sunt multe lucruri pe care nu le cunoști, situații neprevăzute care te pot lua prin surprindere, dar din care poți ieși învingător, urmând sfaturile și învățăturile familiei și apropiaților.

Fetița cu… cadouri

Din pasiunea pentru arte plastice și lucru manual, având o imaginație bogată, Denisa Coțolan, a început propria afacere la vârsta de 18 ani. Tânăra, care se ocupă de cadouri și surprize, a spus că totul a început ”dintr-o joacă”.

”Am dorit să le fac persoanelor dragi cadouri simbolice care să reflecte dragostea și devotamentul lucrului pe care îl fac”, ne-a spus Denisa.

Ea este de părere că fiecare dintre noi are un început în toate, indiferent de domeniul în care profesează.

Sfatul ei pentru viitorii antreprenori este să fie perseverenți și să nu renunțe la visul lor, indiferent de obstacolele pe care le întâlnesc. Ambițiile ei sunt foarte mari, dorind să își extindă domeniul profesional și să poată realiza multe lucruri frumoase.

Sandwich-ul din garaj

Probabil majoritatea locuitorilor orașului au auzit măcar odată de ”Benfast”. Beniamin Marinescu, persoana din spatele acestui business are 28 de ani, este pasionat de sport și de… comportamentului uman.

”Îmi plac provocările, motiv pentru care am ales să cresc și mai mult Benfast, o afacere care a pornit de la ideea de a oferi o alternativă sănătoasă pentru kebab și shaorma”, a spus Beniamim.

El consideră că principala lui cali­tate este felul prin care reușește să se facă plăcut oamenilor. A început afacerea în 2016, după ce și-a dat demisia de la postul de designer pe care îl avea în cadrul unei companii de marketing din Timișoara. Totul a început de la dorința sa de a deschide o afacere cu sandvișuri, care s-a dezvoltat după ce a sesizat lipsa unei alternative sănătoase pentru shaorma si kebab.

Primul ”sediu” Benfast a fost garajul părinților săi, pe vremea aceea având doar opțiunea de livrare. Beni consideră că nu există dezavantaje în a fi tânăr antreprenor.

”Este normal să ai piedici și lipsa de experiență poate fi înfricoșătoare, dar cred că e bine să începi de tânăr. Ai timp să eșuezi de mai multe ori. Trebuie doar să renunțăm la mentalitatea de ”în România nu se poate” și să înțelegem că ține de noi cum abordăm provocările”, a mai spus Beni.

Cei patru tineri sunt doar câteva dintre exemplele lugojenilor care au pornit devreme pe drumul incert al antreprenoriatului. Conduși de ambiții și valori morale bine determinate, aceștia au dovedit că indiferent de contextul în care te afli, munca, devotamentul și seriozitatea te pot duce departe.

Autor: Doru Ardelean, anul II, Facultatea de Jurnalism a Universității de Vest Timișoara

Articolul Start în antreprenoriat! Călătoria a patru tineri lugojeni spre succes apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*