Start în noua ediție a Ligii Elitelor, cu ce gânduri intră în luptă Academia UTA și ACB Ineu? „Prioritate pentru creșterea individuală a fotbaliștilor!”

Peste două zile debutează cea mai puternică întrecere fotbalistică rezervată juniorilor, Liga Elitelor. Două sunt academiile arădene care se prezintă la start, UTA – cu trei formații și ACB Ineu, cu una. Evident, „roș-albii” vizează și locurile fruntașe la nivel național, dar primul pas e calificarea în play-off la finalul sezonului regular, ce se dispută după formatul unui singur tur, între 21 august și 30 octombrie. În Țara Zărandului, formația Under 16 e nou formată prim fuziunea celor de la ACB și Viitorul și la prima vedere ar avea și ea forța să acceadă în primele 6.

Botiș – ajutat de Huțan la Under 16, timișoreanul Vermeșan întărește echipa lui Oneț și Tisza

La finalul stagiunii precedente, în vitrina Academiei UTA a venit și prima medalie de argint la nivel de Liga Elitelor. Grupa de Under 17 a fost cea care a ajuns în finala transmisă în direct de Digi Sport, dar pe care a pierdut-o cu 5-1 în fața Viitorului lui Hagi. Acum băieții lui Dinu Donca și Adi Ungur, născuți în 2004, au făcut pasul spre competiția de Under 19, unde vor fi ajutați și de câțiva jucători de 2003. Stafful e completat de Mihai Petcuț. La Under 17, va intra în luptă grupa de 2005, pregătită de Bogdan Oneț și Francisc Tisza, care a fost întărită cu un talent de pe Bega, Ioan Vermeșan. Vorbim despre un atacant născut în anul 2006, aflat și în circuitul echipei naționale. În fine, la cârma UTA-ei 2006, din această vară, Sorin Botiș va face cuplu cu fostul său coleg de la UTA și Sheriff Tiraspol, Sebastian Huțan. Cei doi au ca obiectiv cel puțin calificarea în play-off la Liga Elitelor Under 16.

Păcurar: „Cupele și medaliile sunt strălucitoare, dar nu sunt prioritare în cadrul Academiei UTA”

În rest, despre strategia echipelor „roș-albe” în Liga Elitelor cel mai în măsură de vorbească Cristian Păcurar, șeful Academiei UTA. „Sigur, rezultatul de anul trecut, locul 2 pe țară la Under 17 a fost unul bun, spre foarte bun. În primul rând, e meritul antrenorilor și jucătorilor, însă mai departe trebuie văzut cu ce rămâne Academia ca și individualități. Cupele, medaliile sunt frumoase, strălucitoare, dar nu ele sunt prioritare în cadrul Academiei UTA. Noi ne propunem să creștem jucători pentru prima echipa sau, în general, să dăm jucători în fotbalul mare și toată strategia noastră e făcută în jurul acestui obiectiv. Vă dați seama că nu ne-a picat prea bine că, de exemplu, căpitanul echipei medaliată cu argint (n.a. Pele) ne-a spus că se lasă de fotbal pentru a se concentra pe școală sau că un alt component de bază al echipei, Șerengău, are probleme importante de sănătate și nu știm când se va putea întoarce pe gazon. Din start pierdem două produse importante ale Academiei, parcă bucuria și entuziasmul acelui parcurs de excepție al grupei de Under 17 îl vedem acum într-o altă lumină. Trebuie să avem grijă de jucătorii noștri, dezvoltarea lor e miezul activității noastre, iar turneele finale sau trofeele sunt doar un bonus. Sau, să spunem, o stație și nu punctul în care vrem să ajungem. Tocmai de aceea, am încercat să eficientizăm cât s-a putut de mult munca antrenorilor. Am renunțat deja la 5-6 jucători care avea asigurată cazare și masă și i-am înlocuit cu alții, alte talente din țară. Spre exemplu, am adus jucători de la Csikszereda, LPS Bihor, Juventus Timișoara, Drobeta Turnu Severin, Caransebeș sau Lugoj pentru toate cele trei grupe participante la Liga Elitelor. Cu toate vizăm calificarea în play-off, pentru simplul fapt că întrecerile vor fi mai tari acolo și, implicit, progresul jucătorilor mai buni. Despre turnee finale sau semifinale o să vorbim la anul, dacă e cazul,  repet, cucerirea de trofee nu e un obiectiv în sine la Academia UTA. Ne bucurăm și că Federația a renunțat la testările anti-COVID ale juniorilor, e un ajutor enorm pentru Academia noastră, căci economisim niște bani pe care îi putem folosi altundeva și mai bine. În fine, e un lucru bun și că ne-am mutat meciurile oficiale, deocamdată la U19 și U17, de pe sintetic, pe terenul natural de la Sânnicolau Mic. Mușchii și articulațiile fotbaliștilor erau încărcate de antrenamentele și jocurile pe suprafața sintetică, de altfel și acum avem câțiva jucători cu probleme medicale care vor rata începutul campionatului. Concluzionând, aș vrea să le mulțumesc și colegilor de la Academie, domnului profesor Herman, antrenorilor de la toate grupele și bineînțeles conducerii clubului pentru că lucrăm din ce în ce mai bine împreună și împărtășim aceeași gândire și strategie pe termen mediu și lung”, spune Păcurar.

Toate cele trei echipe ale Academiei UTA debutează în noul sezon al Ligii Elitelor pe teren propriu, cu formațiile celor de la Viitorul Cluj: U16 (sâmbătă, de la ora 10 , pe „Motorul”), U19 (duminică, de la 12, pe „Banatul”) și U17 (duminică, de la ora 14, pe „Banatul”).

ACB Ineu – obiectiv play-off la Liga Elitelor U16 și primele locuri la „republicani” U17, dar mai ales: „Creșterea de jucători pentru prima echipă”

Academia Brosovszky Ineu începe al doilea său sezon în Liga Elitelor. Debutase anul trecut la U16, acolo unde, de altfel, are dreptul să evolueze și începând cu acest weekend. Echipa a fost întărită cu patru jucători de la Viitorul, Varga, Narsesovici, Sas și Gal, dar și Mogoș de la Pecica, iar pe banca tehnică lână Marcel Ponta va sta și Flavius Pavel. „Această grupă de 2006 a luat deja contact cu Liga Elitelor încă din primăvară, când s-a călit în compania unor formații de 2004-2005. Așadar, are, să spunem, ceva experiență, dar și  jucători noi care i-au ridicat nivelul, obiectivul fiind calificarea în play-off. Știm că nu va fi ușor, nu cunoaștem foarte bine nici adversarii din serie, dar băieții se antrenează serios și vrem să intrăm în primele 6”, spune Cristi Sculici, directorul tehnic al ACB Ineu.

Planuri ceva mai mari sunt la campionatele naționale U19 și, mai ales, U17. „Așteptăm să ne aflăm adversarele și acolo, dar, cel puțin la Under 17, după ce a sosit grupa de la Viitorul a lui Dinu Maghici, încercăm să ajungem în fazele finale și să obținem dreptul de a juca în Liga Elitelor de la anul. Bineînțeles, principalul obiectiv rămâne creșterea de jucători pentru prima echipă sau alte grupări cu pretenții din țară, iar astăzi avem deja câteva nume pe care le luăm în calcul, deocamdată, pentru participarea în Liga 4-a și vorbesc despre Tulcan, Paul Codrea, Dan Covaciu, Rucăreanu, Pocioian, Alexandru Covaciu sau Mitran. Toate meciurile le vom juca la Ineu, pe terenul „Central”, dar nu mai e mult până ce vom avea la dispoziție și baza sportivă din Cetatea Ineului. Am înțeles că de la 1 septembrie, lucrările demarează în forță”, a adăugat Sculici.

Sâmbătă, de la ora 10, ACB Ineu se va afla față în față cu ACS Transilvania Bistrița, în cadrul primei etape a Ligii Elitelor U16 (seria a IV-a).

0
0

Articolul Start în noua ediție a Ligii Elitelor, cu ce gânduri intră în luptă Academia UTA și ACB Ineu? „Prioritate pentru creșterea individuală a fotbaliștilor!” apare prima dată în Sportarad.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*