Ștefan Blidariu, confesiunile unui om ”mereu în opoziție”

Ștefan Blidariu este un veteran al vieții politice din Lugoj. Liberal de vocație (ca și fiul său, actualul viceprimar al urbei, Bodgan Ștefan Blidariu), dl. Blidariu senior a sărbătorit 70 de ani de viață prin lansarea volumului intitulat sugestiv ”Mereu în opoziție”, apărut la editura ieșeană StudIS.
Evenimentul a avut loc marți, 13 iulie, la Hotelul ”Speranța” din Lugoj.

Volumul poartă și un subtitlu evocator: ”De la Gheorghiu Dej la Iliescu și mai departe – memorii subiective”. ”Și totuși, de ce mereu în opoziție?” s-a întrebat autorul.

”Copilul de altădată, ca și tânărul sau specialistul realizat profesional de mai târziu, au trăit permanent într-o societate care s-a opus dorințelor normale și firești ale vieții, pe care numai libertatea deplină a omului o poate oferi. Dacă aș fi fost un serv credincios al puterii în vreuna dintre etapele vieții mele, aș fi avut probabil un alt bilanț, cu mult mai multe realizări. Surprinzător însă, astăzi, cu modestele mele împliniri obținute într-o opoziție continuă, de multe ori și cu mine însumi, cerul e mai senin și lumina mai aproape, iar eu, mult mai mulțumit de umbra lăsată în urmă”, a explicat Ștefan Blidariu.

Despre autor au vorbit, printre alții, prof. dr. Constantin Stan Tufan și jurnalistul Dan Timaru. Prof. dr. Constantin Stan a remarcat că ”Ziua împlinirii unei vârste rotunde este un moment important. Este o vârstă la care alții se retrag, se izolează, dar Ștefan Blidariu, la 70 de ani, este plin de optimism, el nu a devenit neîncrezător în viață, ba din contră, a dovedit că genele sale sunt pline de optimism”, iar alți vorbitori au subliniat punctele forte ale cărții: cursivitatea stilului, puterea de observație și finețea detaliului, precum și faptul că autorul, devenit primar al orașului Bocșa în anii de după Revoluție, nu s-a ferit să scrie cu obiectivitate despre perioada comunistă, marcată de o accentuată degradare în anii ‘80.

Scrisă pe parcursul unui an și jumătate, cartea lui Ștefan Blidariu senior nu este numai o mărturie politică, așa cum s-ar crede, din titlu, ci o pildă de viață ghidată de un sistem de valori care se regăsesc tot mai rar în lumea de azi.

Articolul Ștefan Blidariu, confesiunile unui om ”mereu în opoziție” apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*