Stop lucrărilor din centru! Au fost făcute în grabă și de ochii lumii

Încă de la sfârșitul lunii august, săptămânalul ”Redeșteptarea” nr. 1524 din 27 august – 2 septembrie 2020 avertiza, pe prima pagină, sub titlul ”Lucruri electorale” despre lucrările începute în centrul orașului de fosta administrație, aflată la final de mandat.
Menită să ia ochii lugojenilor chiar înainte de alegeri, această ”pă­că­lea­lă” electorală n-a avut efectul scontat, ba din contră. Firma ”Eldiclau” din Craiova trebuia să înceapă lucrările la noul centru civic pe data de 10 august. Imediat s-a anunțat o amânare de săr­bă­toarea de Sfânta Maria din 15 august, altfel că startul s-a prelungit pe 24 august. Fostul primar promitea că tot tămbălăul se va termina în decembrie, dar curând ”optimismul” lui s-a dovedit nejustificat. Între timp, s-a constatat că, în zonă, conducta de gaz era îngropată la doar 20 de centimetri, că alimentarea cu apă se face tot prin țeava veche, care e ”praf”, iar pentru branșamente va fi nevoie de noi săpături, pe sub granitul deja instalat. Problemele descoperite între timp l-au determinat pe noul primar să ordone stoparea lucrărilor din centru.

Într-o declarație pentru săptămânalul ”Redeșteptarea”, Claudiu Buciu explică motivele: ”Aceste lucrări au fost autorizate și au început fără să fie realizată infrastructura subterană, cu rețelele noi de apă și branșamente. În plus, există o țeavă de gaz care se află la doar 20 cm sub nivelul solului și este ilegal să construiești peste ea. Clar, trebuie relocată sau adusă la o adâncime corespunzătoare, de 80 de cm, iar pentru asta trebuie proiect. Altceva: avem un stâlp de iluminat cu cabluri de curent chiar pe suprafața pe care se desfășoară proiectul. Trebuie mutat acel stâlp și toate cablurile de pe el trebuie aduse în subteran. Mai este un aspect: pe tot parcursul dintre Ceasul electric și Hotel Dacia, toate cablurile de curent trebuie plasate în subteran”.

Rețelele subterane, prioritare

Ca și cum toate acestea nu erau de ajuns, este evident că mai întâi trebuiau finalizate rețelele din subteran, pentru a nu sparge mai apoi betonul, pentru branșamente.

”După ce vom monta granitul pe un strat de beton, pentru o fundație solidă, ar fi absurd să spargem iar, peste trei sau patru ani, ca să introducem aceste rețele. Ar însemna să ne batem joc de bani”, precizează Claudiu Buciu.

Nu în ultimul rând, el atrage atenția asupra faptului că alimentarea se face și acum pe țevile vechi, care pot ceda sub presiune suplimentară.

”Partea de branșamente o va face Meridianul. Tot ei vor schimba și țeava veche de apă, pentru că deocamdată alimenarea se face tot prin ea. Țeava veche este în stare foarte proastă. Dacă vom compacta terenul peste ea, riscă să explodeze în timpul lucrărilor. Cu acest prilej vom înlocui țeava existentă cu una nouă, de la care vom trage branșamentele”, adaugă Buciu.

Abia după rezolvarea acestor aspecte, firma din Craiova, cu care Primăria are deja semnat contractul, va continua lucrările.

Articolul Stop lucrărilor din centru! Au fost făcute în grabă și de ochii lumii apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*