Studiul de fezabilitate al noii închisori de la Berceni costă 1,1 milioane de lei şi va fi întocmit de UTI Grup

V. Stoica

La patru luni de la deschiderea ofertelor depuse pentru încheierea contractului de realizare a studiului de fezabilitate în vederea construirii unui penitenciar cu 1000 de locuri în comuna prahoveană Berceni, a fost parafat, în cele din urmă, contractul de prestări-servicii.
Potrivit anunțului de atribuire publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), societatea UTI Grup SA – care a depus singura ofertă admisă de către autoritatea contractantă, Penitenciarul Ploiești – a câștigat contractul bănos de realizare a documentației necesare declanșării următoarei etape de construire a închisorii de la Berceni – contractul de lucrări.
Deși inițial fuseseră înscriși în cursă opt ofertanți, doar doi au depus dosarele online în termenul limită – UTI Grup SA și SC Leviatan Design SRL – iar contractul parafat cu UTI are valoarea de 1.115.250 de lei fără TVA.
Dacă luăm în considerare că doar valoarea studiului de fezabilitate a depășit un milion de lei, se pune întrebarea cât vor costa construirea și dotarea penitenciarului care ar urma să apară în satul Moara Nouă, din Berceni, pe locul unei foste unități militare care acum este dezafectată.
Potrivit temei de proiectare, în sectorul de deținere vor fi amplasate foișoare de supraveghere, puncte de control, pavilion primire deținuți, pavilion vizite, punct de alimentație (bucătărie și depozitări), pavilion carantină, pavilion infirmerie, pavilion spălătorie și depozit de obiecte personale ale deținuților, pavilion izolator, o unitate de detenție formată din două pavilioane de detenție cu câte 25 de celule, cu corp de legătură între ele, curte de plimbare și spațiu de joc, un pavilion multifuncțional cu unități de maximă siguranță, un alt pavilion de detenție-rezervă, un teren de sport multifuncțional sau sală de sport, zone de protecție. Unitățile cu regim închis vor fi formate din nouă clădiri pentru câte 100 de persoane, iar unitățile de maximă siguranță – două clădiri pentru câte 50 de persoane.
Noul penitenciar de la Berceni ar trebui să aibă și alte facilități, precum un teren de fotbal agrementat FIFA, categoria II, ceea ce înseamnă că în închisoarea de lângă Ploiești s-ar putea organiza chiar și meciuri oficiale. În tema de proiectare se arată că terenul de fotbal de la închisoarea din Berceni ar trebui să aibă dimensiunile de 105×65 de metri, ceea ce înseamnă că s-ar încadra în specificațiile FIFA.
Terenul de joc va fi împrejmuit cu plase sudate cu o înălțime de patru metri, supraînălțate cu sârmă ghimpată cu lamele tăietoare, pentru „securizarea” jucătorilor.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*