SUA au lansat noi atacuri aeriene în Afganistan pentru a încetini înaintarea talibanilor împotriva trupelor guvernamentale

Statele Unite au lansat atacuri aeriene în sprijinul forţelor afgane aflate sub presiunea atacurilor talibanilor, în timp ce forţele internaţionale conduse de SUA îşi continuă retragerea definitivă din această ţară, relatează Reuters și Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, le-a declarat jurnaliştilor că atacurile aeriene au fost în sprijinul forţelor de securitate afgane în ultimele zile, însă nu a oferit detalii.
Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că loviturile aeriene au avut loc miercuri seara la periferia oraşului Kandahar (sud), provocând moartea a trei luptători talibani şi distrugând două vehicule.
„Confirmăm aceste atacuri aeriene şi le condamnăm în termenii cei mai duri, este un atac clar şi o încălcare a acordului de la Doha potrivit căruia forţele americane nu mai pot lansa operaţiuni militare după luna mai”, a mai spus el, referindu-se la un acord între Statele Unite şi talibani privind retragerea forţelor SUA.
„Dacă vor mai lansa orice altă operaţiune, atunci vor fi responsabili de consecinţe”, a mai spus el.
Aproape toate trupele americane, cu excepţia celor care protejează ambasada SUA din Kabul şi aeroportul din capitală, au părăsit Afganistanul.
Provincia Kandahar este în mod tradiţional un fief al talibanilor iar luptele au fost intense în ultimele săptămâni, insurgenţii cucerind principala trecere a frontierei cu Pakistanul, la Spin Boldak.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*