Surprize, surprize! VEZI cine-i va lua locul Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA. PATRU variante posibile FOTO

Adulată de unii, contestată cu mult patos de alții, Laura Codruța Kovesi a reușit fără doar și poate să devină un adevărat simbol al anticorupției, transformând DNA în instituția publică despre care se vorbește cel mai mult, atât la nivel național, cât și internațional.

De numele ei sunt legate și foarte multe controverse, însă în ciuda tuturor atacurilor, aceasta a reușit să se mențină pe poziție și este foarte greu de crezut că va reuși cineva să o înlăture de la șefia DNA până în anul 2019, când i se va termina mandatul.

Cu siguranță demiterea ei prin instrumente politice ar determina mișcări de stradă puternice, pe modelul Colectiv și OUG 13, iar finalul l-am văzut deja cu toții și nu este pe placul partidelor.

Așadar cu un și jumătate înainte de terminarea mandatului Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA încep să fie deja testați potențiali succesori.

” După 2019, o nouă persoană, cu o altă viziune, mă va înlocui (…). Bineînțeles, aș fi mulțumită ca o femeie să îmi succeadă. Dar cel mai important este să fie cineva profesionist care să permită echipei să-și continue munca„, spunea șefa DNA, în interviul din numărul mai-iunie al revistei ‘Femmes d’ici et d’ailleurs’ (‘Femei de aici și de pretutindeni’).

Cine să fie oare? Ținând cont că DNA este o instituție simbol deja este nevoie ca ea să fie condusă de un personaj, tocmai pentru a avea susținerea străzii, în cazul în care politicienilor le vin idei trăsnite.

Una dintre primele alternative aruncate pe piață este Alexandra Lăncrănjan, unul dintre miile de procurori despre care nu auzise nimeni până luni, când dosarul TelDrum al lui Liviu Dragnea, a aruncat scena politică în aer.

Desigur că dosare spectaculoase au mai fost pe rol, însă niciun procuror nu a devenit star viral pe facebook atât de rapid. În doar 4 zile, au rulat online de sute de mii de ori poze cu „simpatica” Alexandra, despre care aflăm că-l are idol pe celebrul personaj din serialul „Caracatița”, Corrado Catani, comisarul care și-a dedicat întreaga viață luptei cu mafia italiană.

Mai mult decât atât, tânăra în vârstă de 32 de ani  provine din Teleorman, doar că ea a terminat ca șefă de promoție studiile în drept, cunoaște cinci limbi străine și are deja la activ multe stagii de pregătire în străinătate plus o teză de doctorat cu tema evaziunii fiscale.

Lazăr în cărți. Cine-l contestă

Un alt grup de oameni influenți în zona Justiției susțin varianta Augustin Lazăr, șef la DNA, variantă care nu i-ar displăcea nici președintelui Klaus Iohannis. Este notoriu faptul că procurorul promovat de șeful statului i-a ținut bine spatele și Laurei Codruța Kovesi, reușind să se poziționeze favorabil în rândul marilor susținători ai statului de drept. Mai mult, tăcut la început, acesta a început să fie din ce în ce mai vocal în ultima perioadă și mult mai prietenos cu presa decât ne obișnuise.

Doar că sunt voci care spun că Lazăr este legat prea mult legat de trecut ca imagine și că prezența lui la DNA ar diminua pasiunea justițiarilor pregătiți să iasă în stradă pentru a apăra țara de infractori. Totuși Lazăr rămâne o variantă importantă în această ecuație.

Alte variante… Și Kovesi…

Potrivit surselor celor de la bugetul.ro, încă alte două alternative sunt luate în calcul momentan pentru preluarea șefiei de la DNA, dar până în aprilie 2019 mai este cale lungă și multe se mai pot întâmpla. Însă jocul a pornit deja. Iar despre cei doi, ni se vor dezvălui indicii mai târziu, asta dacă vor mai rămâne în cărți. Deocamdată se dorește protejarea lor pentru a nu fi întorși pe toate părțile și atacați din toate direcțiile.

În ceea ce o privește pe Laura Codruța Kovesi, acesteia i se pregătește o carieră spectaculoasă la nivel european, însă nu este exclus ca la nevoie, ea să rămână în cărți și în România pentru a prelua portofoliul la Ministerul Justiției. Însă această variantă pare de-a dreptul utopică în condițiile în care PSD s-a instalat confortabil la guvernare și cu greu va fi înlăturat de la butoane.

sursa:bugetul.ro

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*