Talibanii nu vor prelungi termenul-limită de 31 august pentru plecarea trupelor occidentale

Talibanii nu vor prelungi termenul-limită de 31 august pentru plecarea forţelor occidentale din Afganistan, au declarat ieri pentru Agenţia Reuters două surse din cadrul grupării radicale islamiste, potrivit Agerpres.
De altfel, niciun guvern sau vreun oficial occidental nu i-a abordat pe talibani pentru a lua în discuţie această problemă, conform aceloraşi surse.
Pe de altă parte, premierul britanic Boris Johnson, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a G7 (Grupul celor mai mari şapte economii avansate din lume), intenţionează să-i ceară preşedintelui americani Joe Biden prelungirea termenului-limită de evacuare din Afganistan în cadrul G7, care se va reuni astăzi în format de videoconferinţă pentru a discuta criza afgană, au declarat pentru Reuters doi miniştri britanici.
James Heappey, ministru adjunct al apărării, şi James Cleverly, secretar de stat în Ministerul de Externe, au declarat că Marea Britanie insistă pentru prelungirea termenului-limită de 31 august cu scopul de a creşte numărul persoanelor pe care le poate ajuta să fie evacuate.
Heappey a declarat la Sky News că aproximativ 4.000 de persoane care sunt eligibile pentru a intra în Regatul Unit se află încă în Afganistan şi guvernul doreşte să evacueze alte mii dacă poate. Talibanii par să coopereze, dar Marea Britanie nu poate conta pe un sprijin pe termen nedefinit, a adăugat secretarul de stat din Ministerul de Externe britanic.
În cadrul acestei reuniuni virtuale a G7, guvernul britanic va căuta, de asemenea, instituirea unor noi sancţiuni împotriva talibanilor, conform Reuters.
Pe de altă parte, militanţii islamişti au declarat că ei caută o soluţie negociată pentru a stabili cine guvernează Panjshir, singura provincie pe care nu au cucerit-o încă, potrivit dpa. Panjshir se întinde de-a lungul unei văi la nord-est de Kabul. Talibanii au declarat ieri pe Twitter că încearcă să rezolve problema prin mijloace politice.
În timp ce talibanii au atacat practic toate provinciile în cursul ultimelor luni, împotriva Panjshir au efectuat doar atacuri izolate.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*