Temă falsă! Sprijinirea producătorilor locali și sperietoarea ”războiului comercial” cu oltenii

Tema ”războiului cu oltenii”, exploatată total neinspirat în campania electorală de tristă amintire din toamna anului trecut, reapare în spațiul public, mai ales pe rețelele de socializare. De astă dată, primarul Lugojului e acuzat că a declarat un ”război comercial” contra acestei categorii de comercianți, care își vindeau în mod tradițional produsele în piața agroalimentară din Lugoj.
În realitate, administrația actuală nu are o problemă cu oltenii, cum n-are nici cu ardelenii din Alba, să zicem și nici cu maramureșenii sau moldovenii care ar veni aici cu mărfurile. Este o chestiune de principiu.

Actuala administrație dorește sprijinirea doar a pro­du­că­torilor din Lugoj și județele Ti­miș, Arad, Caraș – Severin și Hunedoara, iar aici ne referim la producătorii auten­tici.

Primarul Lugojului a spus că piața va fi a lugojenilor și a pro­du­că­torilor locali, nu a samsarilor de legume. Claudiu Buciu a afirmat în repetate rânduri că va trimite funcționari acasă la cei care vând produse agricole, pentru a verifica ce grădini dețin și ce se cultivă pe ele.

O situație care așteaptă remedierea de mai bine de un deceniu

În realitate, situația nu e deloc nouă. Celor care fac confuzii, mai mult sau mai puțin intenționate, le reamintim că problema se punea în aceeași termeni cu 10 ani în urmă. Într-o petiție adresată Pri­mă­riei, cu numărul de înregistrare 19075 / 2011 se spunea:

”În numele consumatorilor de produse agroali­mentare din Lugoj, ne adresăm autorităţii publice locale, care în baza HG 348/2004 este în drept să aprobe Regulamentul de func­ţio­nare al pieţei de profil, cu solicitarea de a modifica regulamentul aflat în prezent în funcţiune în sensul de a separa produsele cultivate local şi pe o rază de 100 de km în jurul municipiului Lugoj de cele provenite de mai departe şi mai ales de aceia care doar co­mer­cializează produse agroalimentare”.

Iniţiativa s-a bucurat la acea oră de sprijinul lugojenilor, doar din partea asociaţiilor de proprietari fiind strânse 387 de semnături în acest sens.

”Demersul a fost iniţiat de către doamna Simona Tventarnei şi am subscris pe deplin la acesta. Este foarte important ca pro­du­că­torii să-şi valorifice produsele, care sunt şi de calitate, fiind naturale, cultivate în grădina proprie. Este esenţial ca aceste produse să fie va­lorificate direct de către pro­du­cători şi nu de intermediari, care pun tot felul de adausuri comerciale, cum s-ar spune, ei fac piaţa, ei sta­bilesc preţurile pieţei”, a replicat Francisc Boldea, primarul de atunci al Lugojului.

La ora respectivă, nimeni nu ar fi reclamat că se vor lua măsuri împotriva comercianților, care vin de la mai mult de 100 km și nici cu samsarii de legume.

Intențiile din trecut poate că au fost bune, dar, din păcate, îndepărtarea samsa­rilor din piață a rămas doar la ni­vel declarativ. Exact asta se dorește acum: îndreptarea unei nedreptăți și a unui neajuns, care nu e de ieri sau de azi.

Articolul Temă falsă! Sprijinirea producătorilor locali și sperietoarea ”războiului comercial” cu oltenii apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*