Timișoara Saracens câștigă la limită în cea mai lungă deplasare, pe terenul nou-promovatei Tomițanii

Calendarul primăverii, cu finala restantă a Cupei României și barajul tur-retur în arena internațională, i-a obligat pe campionii țării să lege săptămâna aceasta două deplasări în sud-est, completând programul mai mult pe drumuri al rugbiștilor din Ronaț, cu 6 ieșiri sprâncenate din 16 martie, așadar în ultimele nici două luni, pe rând la Buzău, București, Baia Mare, în Siberia, din nou la București, miercuri, în restanța cu CSM, iar astăzi la Constanța. Și cum 11 titulari au fost menținuți de la meci la meci în XV-le de start la un interval de 72 de ore, toată această uzură s-a acumulat iar bănățenii au copiat la indigo și pe terenul nou-promovatei ACS Tomițanii victoria la limită după o primă parte detașată pe terenul celeilalte nou-promovate, din Buzău, la startul returului. În Câmpia Română a fost 18-19, după 0-19 la pauză, astăzi pe litoral 25-26, după 3-14 la pauză.

Campioana Timişoara Saracens s-a impus sâmbătă pe arena „Mihail Naca” din Constanţa: 25-26 (3-14) cu ACS Tomițanii

Timișorenii se impuneau de regulă confortabil în deplasările în campionat pe terenul noilor sosite în Superliga, dar n-a mai fost cazul și în acest retur, ambiția ”buturugilor mici” de a-i pune la încercare pe campioni creându-le probleme elevilor lui Sosene Anesi, împărțiți pe mai multe fronturi competiționale și lipsiți de câțiva coechipieri, indisponibili.

Inevitabil, ”dubla” în sud-estul țării se anunța a fi delicată, cu atât mai mult cu cât deplasarea de miercuri la CSM București a solicitat din plin garnitura pe drumuri, iar nici deznodământul din capitală, 21-16 pentru gazde, n-a servit cauzei bănățenilor. Kilometrajul nu minte și nici nu iartă, iar nici opoziția nu doarme, ci are de dovedit ceva. Punct și de la capăt, într-o deplasare de mare tradiție, odată cu revenirea unui centru de forță al balonului oval carpatin pe prima scenă. Farul s-a stins, dobrogenii au reconstruit și s-au înălțat cu ACS Tomițanii, o plăcere a reînnoda un duel est-vest cu de toate peste ani, cu atât mai frumos într-o săptămână în care anual mai toată țara e primită cu brațele deschise pe litoral, la deschiderea sezonului estival.

ACS Tomițanii, învingătoare de puțin în precedentele două etape, la București cu Dinamo și acasă cu Universitatea Cluj, nu le-a făcut însă favoruri campionilor în căutarea unui triumf concludent, care să-i mențină în calcule pentru locul 2 la finele returului și găzduirea uneia dintre semifinale. Iar bănățenii au tremurat din nou pe finalul partidei de la ora 12, precum pățeau și la Buzău, dar tot așa cum și cedau la potou la Baia Mare, partea secundă a întâlnirii mâncându-le meciul de exemplu și în finala din capitală a Cupei României respectiv la Krasnoyarsk, atunci în ultimul sfert de oră.

Și totuși, la adăpostul celor 4 eseuri, timișorenii au rezistat iureșului dobrogean din ultimele faze, rămânând cu un avantaj minim, prin care au pus punct unei serii de 4 înfrângeri consecutive pe alte terenuri.

Triumf semnat cu o garnitură de start semnificativ întinerită, nu mai puțin de șase fiind componenții autohtoni mai fragezi, și totodată cu un număr mai restrâns de sportivi de peste hotare, doar o treime. Mai exact, fostul All Blacks a efectuat două înlocuiri față de XV-le de start din capitală în linia I, în care a mai rămas pilierul Pungea, iar pe Iftimiciuc l-a titularizat în locul lui Mureșan și pe Neculau în cel al lui Morrison, banderola fiind preluată de centrul Popa.

Doi competitori rutinați, Rădoi din linia I și Lazăr din linia a III-a, au finalizat în prima parte efortul grămezii, fructificând în terenul de țintă advers molurile rulante iar Samoa transformând. Rod al dominării exercitate de vizitatori, ceea ce a generat o desprindere firească în primele 40 de minute, 3-14.

În premieră amfitrioni ai bănățenilor după câțiva ani buni de reconstrucție ai rugby-ului constănțean, Tomițanii au forțat lăsarea unei bune impresii în fața campionilor, ceea ce au izbutit, câștigând partea a doua inclusiv la capitolul eseuri, 3-2, prin ultimul, și transformat cu ultima lovitură a partidei, reducând la maxim handicapul: 25-26.

Succes cu oarecare complicații în plan ierarhic pentru timișoreni, care cu un ochi au și plâns, revenirea dobrogenilor ciuntindu-le campionilor șansele la locul secund. Dar o victorie e o victorie, asigurată cu încă o porție de două eseuri și în partea secundă, tot prin forța înaintașilor, Tătăruș din linia a III-a și rezerva din linia I, Taupaki, Samoa semnând o transformare.   

Iar ca tacâmul să fie complet, și sâmbăta viitoare bănățenii vor juca tot în deplasare, la Cluj, într-o rundă finală a returului pe linie de la ora 14, ceea ce n-ar fi exclus și peste două săptămâni, în semifinale, în funcție și de deznodământul duelului bucureștean CSM – CSA Steaua din etapa a XIV-a. Moment al penultimului act până la care cei din Ronaț speră să se regrupeze după accidentări și convalescențe, ceea ce i-a lăsat astăzi în imposibilitatea de a completa banca de rezerve, în efectiv mai redus.

Au început Shennan, Zaharia, Popa – cpt., Manumua, Moala; Samoa, Rupanu / Halalilo, Rădoi, Pungea; Popârlan, Iftimiciuc, Neculau, Tătăruș; Lazăr, rezerve la start fiind Sabău, Taupaki, Boshoff, Mureșan, Morrison și Căpățână.

CSM București joacă mâine de la 11 la Buzău, la încheierea penultimei etape din sezonul regular, a 13-a. Rezultatele, clasamentul și programul, pe coloana dreaptă.

The post Timișoara Saracens câștigă la limită în cea mai lungă deplasare, pe terenul nou-promovatei Tomițanii appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*