Timișoara Saracens caută calea vestică spre grupele Challenge Cup via… Siberia. Avantaj de două puncte de păstrat la 6.000 de kilometri distanță, 4 ore diferență de fus orar și… 4-5 grade Celsius

A mai călătorit în ultimii aproape 3 ani și jumătate pe drumuri continentale, mai întâi în Spania iar apoi în ordine în Germania, Italia, Franța, Anglia, Scoția, Georgia, Portugalia, din nou în Georgia – și încă de două ori, iar apoi iarăși în Germania și Franța, plus în 2019 în Țara Galilor și din nou în Anglia, dar niciodată la o asemenea depărtare precum săptămâna aceasta. Rusia devine astfel a zecea țară în care i-au purtat pașii pe rugbiștii Timișoarei în cupele europene, pentru al 15-lea lor meci oficial peste hotare în Continental Shield și Challenge Cup, însă nu oriunde, ci tocmai peste Munții Urali, la 6.000 de kilometri depărtare, acolo unde râul Yenisei desparte Siberiile: cea estică și vestică…

Iar șase dintre cele 8 ieșiri externe în ”anticamera” Continental Shield au fost câștigate de Timișoara Saracens, acum în căutarea conservării avantajului redus din tur de pe ”Dan Păltinișanu”, 20-18. Campioana Rusiei, Yenisey-STM, ține și ea să revină în întrecerea Challenge Cup în care ambele cluburi au rulat până în ianuarie, o motivație în plus fiind dată în tabăra gazdelor de inaugurarea cu această ocazie a stadionului propriu Avangard Arena.  

Timișoara Saracens apără la mare distanță de mii de kilometri avantajul de 20-18 împotriva ”albaștrilor” siberieni

Pe de altă parte, ”albaștrii” siberieni au handicapul absenței meciurilor oficiale în picioare încă din prima lună a noului an, de la respectivele dueluri pierdute în grupele Challenge Cup, plus al unei oarecare lipse de omogenitate și prin înregimentarea unor proaspete achiziții, campionii României vizând în schimb un nou triumf pe meridiane estice, așa cum au fost două în cele 3 partide jucate mereu în Georgia, dintre care două cu caracter eliminatoriu ca parte a unor duble manșe.  

Într-adevăr, cei din Ronaț au câștigat cel mai adesea în deplasare în Continental Shield, a treia întrecere ca importanță din cupele europene la rugby, începând cu partida lor internațională de debut, în Spania, la Valladolid, de unde începea acest periplu. Un 18-36 în 21 noiembrie 2015, urmat de un alt succes și în Germania, la Heidelberg, în 16 ianuarie 2016: 3-10. Primăvara aceluiași an aducea o victorie și în Italia, în aceeași fază a competiției precum cea actuală, o semifinală retur cu vedere spre grupele Challenge Cup, astfel atinse, bănățenii impunându-se tot la peste 10 puncte și în manșa secundă, la Calvisano.

Au urmat destinații mai aparte în Challenge Cup 2016/7, Paris, Londra și Edinburgh, urmate de direcționarea spre recalificările din Continental Shield, în primăvara lui 2017, primă descindere în est, pe terenul neutru al Georgiei, pentru un joc tur tocmai cu concitadinii lui Yenisey-STM, de la Krasny Yar Krasnoyarsk. Iar timișorenii n-au ezitat, dispunând atunci de alb-verzi, care se revanșau în schimb pe ”Dan Păltinișanu”, suficient pentru a merge mai departe.

Calificați din Continental Shield în 2016 dar nu și în 2017, galben-albaștrii au continuat pe același palier și în toamna aceluiași an, începând cu o deplasare lungă până la… Atlantic. La Lisabona, unde se impuneau, după care ajungeau chiar și de două ori la rând pe litoralul estic al Mării Negre, la Batumi. Unde mai întâi cedau gruzinilor în grupe dar apoi luau o serioasă opțiune pentru calificarea din semifinalele de baraj, fază în care se regăsesc și acum. Apoi, din nou Germania, și tot la Heidelberg, ultimă apariție afară a rugbiștilor de pe Bega în Continental Shield, și a trecut deja un an de-atunci, din 21 aprilie 2018… Nemții se revanșau cu 27-15 și se calificau în grupele Challenge Cup, o neregularitate administrativă deposedându-i de dreptul adjudecat pe teren, preluat prin înlocuire de timișoreni.

Ajunși implicit din toamna trecută pe noi rute vestice, în Franța, dar și în Țara Galilor și Anglia. De consolare în urma ieșirii din grupe, lor și rușilor de la Yenisey-STM le-au fost rezervate două locuri în actualele semifinale din Continental Shield, practic recalificări pentru un loc de la toamnă în grupele Challenge Cup.

Miza e clar conturată iar cei din Ronaț speră să utilizeze în favoarea lor rutina suplimentară de joc dobândită în cele 4 partide disputate de o lună și ceva în sezonul regular al Superligii, beneficiu de care ”Utilajele Grele Siberiene”, abreviat STM, n-au avut parte în Rusia ieșirii din iarnă.

Campioana Rusiei n-a mai jucat până la întâlnirea tur de pe ”Dan Păltinișanu” în urma confruntărilor europene din toamnă și iarnă, iar asta s-a văzut în partea secundă, când bănățenii au răsturnat prompt scorul de la 0-18 la pauză, la 20-18, Yenisey-STM Krasnoyarsk așteptând în rând cu partenerele de întrecere începerea unui nou sezon al elitei din rugby-ul întinsei țări de la est, startul fiind programat pe 6 mai cu o încleștare acasă, iar tot luna viitoare fiind implicată și în finala lăsată pe 2019 a ultimei ediții a Cupei Rusiei.

Iar ”acasă” pentru elevii lui Alexander Pervukhin și ai lui Vakil Valeev se numește începând din această după-amiază la Krasnoyarsk, dar de la ora de start 11 a României, stadionul Avangard Arena, o micuță nouă bătătură proprie în alb și nuanțe albăstrui, gazon pe care Sosene Anesi va alinia exact același 15 cu care aborda sâmbăta trecută încleștarea victorioasă acasă cu CSA Steaua. În care cei din Ronaț au pornit ca din tun, desprinzându-se pentru un mai confortabil 27-17 decât o sugerează scorul.

Astăzi însă bănățenii sunt la circa 6.000 de kilometri depărtare spre est, iar dacă ar mai călători direct spre sud ar da de… Mongolia și China, dar mai ales la 4 ore diferență ca fus orar și la temperaturi net mai scăzute în această perioadă a anului decât pe Bega, cel mult 5 grade Celsius, așa încât provocările sunt însemnate.  

Luate în piept cu un XV similar celui cu care timișorenii abordau acum 3 săptămâni disputa tur cu rușii, doar Sabău fiind anunțat ca noutate în comparație în linia I, în locul lui Căpățână, respectiv Iftimiciuc în cel al lui Mureșan în linia a II-a iar Neculau al lui Lazăr în linia a III-a.

Și anume, Anesi și Gamboa i-au anunțat la start pe Samoa; Shennan, Popa, Manumua, Simionescu; Umaga, Rupanu / Halalilo, Sabău, Pungea; Popârlan, Mureșan; Neculau, Rus; Morrison – cpt., așadar cu aceeași componență în liniile dinapoi și ca mijlocași, pe când rezerve sunt Rădoi, Boshoff, Doge, Iftimiciuc, Whitehurst, Tătăruș, Moala și Zaharia.

Diferită este și proveniența arbitrilor, nu din Italia, precum în manșa I, ci din Georgia, și anume Niki Amashukeli. Iar apropo de Georgia, timișorenii au călcat în premieră pe tărâm estic tocmai pentru un duel cu concitadinii ”verzi” ai lui Yenisey-STM, cei de la Krasny Yar, și au făcut-o prin a se impune acum două primăveri pe gazon gruzin, în manșa I, ceea ce avea să se dovedească insuficient, rușii triumfând apoi în returul în deplasare, pe ”Dan Păltinișanu”. Calificarea din semifinale le trecea în cont, pierzând apoi în Scoția finala Continental Shield cu cei de la… Yenisey-STM.

Pe-atunci, deplasarea la cei din Krasny Yar s-a disputat în Georgia, la Tbilisi, tocmai pe considerentul asprei vremi rusești la ceasul sfârșitului de martie, dar Timișoara Saracens mai avea să revină în Georgia și în prima jumătate a anului trecut. Mai întâi cu un eșec la finele grupelor din Continental Shield, la Rugby Club Batumi, dar apoi cu un succes pe terenul aceleiași grupări litorale în manșa I a semifinalelor în care se regăsesc și la ora actuală. Triumf completat în revanșa de pe Cluj Arena.  

Iar povestea merge mai departe, astăzi de la ora 11 a României, și pe TVR HD, plecându-se de la 20-18 pentru campioana României. Și campioana Rusiei, care a cooptat 9 noi jucători înaintea ediției 2019 a campionatului intern, a efectuat câteva schimbări față de manșa I, patru noutăți în XV-le de start, Zykov fiind anunțat în linia I în locul lui Pronenko, Gaisin ca mijlocaș la deschidere, avansat din fundaș, în locul lui Churasov, aripa Baranov repliat ca fundaș, precum și tânărul Viktor Kononov, aripa cu numărul 11.

Așadar cu pilierul georgian Nikoloz Khatiashvili, taloneurul internațional rus Stanislav Selskiy, noul revenit Innokenty Zykov, veteranul leton Uldis Saulite dar și Evgeny Elgin tot în linia a II-a, gruzinul Mikheil Gachechiladze, Serghei Belenkov și Dmitri Krotov în linia a III-a, Alexey Sherban și Ramil Gaisin ca mijlocași, iar în liniile dinapoi: Viktor Kononov, Dmitri Gerasimov, gruzinii David Kacharava și Davit Meskhi, ”bătrânul” și tânărul”, respectiv Iuri Baranov, rezerve la start fiind un alt georgian, Shalva Mamukashvili, Eugene Pronenko, Azat Musin, Nikita Churashev, Konstantin Uzunov, Alexei Mikhaltsov și sud-africanii Jeremy Jordaan și Dean Gordon. O alcătuire cu mai mulți internaționali ruși însă nu numai, dar totodată și cu ”fețe noi” în colectivul ”Utilajelor Grele Siberiene”, achiziții precum de exemplu gruzinii Khatiashvili sau Meshki, ori sud-africanii, tărâm de pe care tocmai a fost completat și staff-ul tehnic, cu Karel Rainard. Nu mai apar așadar în schimb față de manșa I gruzinul Mamukashvili, Uzunov și Mikhaltsov.

În celălalt retur de semifinală, pur italian, tot pentru un loc în grupele ER Challenge Cup 2019-2020, Femi-CZ Rugby Rovigo Delta – Kawasaki Robot Calvisano, în tur 29-13 acasă pentru oaspeții de astăzi.

Tot în această sâmbătă, și dueluri franco-engleze în Hexagon în semifinalele în manșă unică ale ediției în curs a Challenge Cup, bilete pentru ultimul act de la Newcastle: La Rochelle – Sale Sharks și ASM Clermont Auvergne – Harlequins. Iar semifinalele din Champions Cup în European Professional Club Rugby, astăzi și mâine, pe 20 și 21 aprilie, la Coventry respectiv Dublin: Saracens – Munster și Leinster – Toulouse.

The post Timișoara Saracens caută calea vestică spre grupele Challenge Cup via… Siberia. Avantaj de două puncte de păstrat la 6.000 de kilometri distanță, 4 ore diferență de fus orar și… 4-5 grade Celsius appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*