Tips&tricks: Învață cum să te ferești de accidente auto în timpul iernii

Zăpada, lapovița, gheața și temperaturi sub nivelul de îngheț – toate au un efect asupra condițiilor de șofat. În timpul iernii, siguranța depinde de abilitățile șoferului, de o bună întreținere a autoturismului și de previzibilitate.

Cu toate acestea, nu trebuie să-ți fie teamă să conduci în condiții nefavorabile. Există câteva reguli simple care te vor ajuta să ajungi la destinație în siguranță și fără probleme.

Iată ce trebuie să faci pentru a reduce riscul de accidentare pe timp de iarnă:

  1. Condu lin!

Cheia condusului în siguranță pe zăpadă este să utilizezi volanul, accelerația și frânele cu “fluiditate”. De ce? Operarea brusca a comenzilor decuplează cu ușurință roțile care au o aderență mai scăzută pe drumurile alunecoase, astfel încât, fiecare rotire de volan, frânare și accelerare trebuie să fie încete și treptate. Imaginează-ți că ai o cană de cafea în poală și condu ca și cum nu trebuie să o verși!

  1. Anticipează!

Cu cât este mai alunecos pe drum, cu atât ar trebui să anticipezi mai devreme ce trebuie să faci în continuare. Încetinește la viraje, dublează distanța de frânare, stai la o distanță mai mare decât în mod normal de ceilalți participanți la trafic. Șofatul cu atenție și în condiții de siguranță necesită o concentrare suplimentară!

  1. Anvelope de iarnă

Din punct de vedere tehnic, acesta nu este un sfat de condus, ci unul de supraviețuire. Montarea unui set de anvelope de iarnă este, de fapt, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a fi în siguranță și pentru a reduce riscurile. Găsești cauciucuri de iarnă pe Auto-soft, care vor fi adecvate pentru orice autoturism. Acest tip de anvelope asigură mult mai multă tracțiune pe zăpadă, nămol și chiar pe gheață.

  1. Uită-te în direcția de mers!

Dacă simți că mașina ta alunecă, uită-te în direcția în care dorești să mergi, nu spre cea în care se îndreaptă mașina în acel moment de derapare. Lasă privirea periferică să aibă grijă de lucrurile pe care încerci să le eviți. Piloții de curse știu că întotdeauna mașina se va duce acolo unde privești, pentru că reflexele vor face în așa fel încât să îndrepte mașina în acea direcție.

  1. Atenție la martorii de bord!

Cât de multă tracțiune ai, de fapt, pe un drum înzăpezit? O modalitate de prevenire a dificultăților, este să cunoști martorii de bord și să înțelegi ce înseamnă sistemul de control al stabilității. Acesta se referă la controlul tracțiunii și este semnalizat printr-un martor de bord, care arată ca o mașină cu doua linii șerpuite în spate. Dacă accelerezi în linie dreaptă și această lumină clipește, înseamnă că te avertizează că roțile care trag alunecă. Dacă se întâmplă acest lucru, dă drumul la accelerație, astfel încât anvelopele să-și recapete aderența. Când martorul se aprinde intermitent înseamnă că mașina începe să alunece de pe direcție. Și în acest caz, trebuie să ridici piciorul de pe accelerație până când roțile recâștigă aderență cu asfaltul.

Prin urmare, deși condusul pe timp de iarnă poate fi o provocare, cu prudență și respectarea câtorva reguli, nu ar trebui să ridice mari probleme.

Sursa foto: Shutterstock.com

Articolul Tips&tricks: Învață cum să te ferești de accidente auto în timpul iernii apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*