Tot mai puţin lemn furat din pădurile administrate de către Direcţia Silvică Prahova, tot mai multe controale

Concluzie: fondul forestier dispare doar pe reţelele de socializare!

F. T.

 

Dacă patriotismul se manifestă prin postări pe reţelele de socializare a unor camioane încărcate cu lemne, amarnic ne înşelăm! Dacă grija faţă de pădure presupune a arunca anatema asupra unor lucrări de igienă, curăţiri şi alte lucrări care se impun, atunci iar greşim! Nu în ultimul rând: dacă unele ONG-uri strigă ca din gură de şarpe că se taie ca-n codru sunt fie tendenţioase, fie perseverează în derizoriu!
La obiect: în pădurile administrate de către Direcţia Silvică Prahova, volumul de masă lemnoasă sustrasă în primele nouă luni ale anului curent a fost cu 60% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, datorită pazei şi controalelor efectuate de către personalul instituţiei, cantitatea de metri cubi lemn nejustificat – adică, furată fără a se identifica însă hoţii – s-a redus la jumătate!

Scăderea cu 60 la sută a cantităţii de lemn furat presupune faptul că, dacă în primele nouă luni ale anului trecut, au „dispărut” 846 de metri cubi de material lemnos, în aceeaşi perioadă a anului curent hoţii au apucat să fure doar 354 de metri cubi.
Cu referire la înjumătăţirea cantităţii de material lemnos nejustificat, cea pentru care nu s-au identificat hoţii, cifrele sunt următoarele: 212 metri cubi în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019, respectiv 103 metri cubi în primele nouă luni ale anului 2020.
Gestionarea fondului forestier prahovean a mai presupus, de asemenea, efectuarea, de către personalul silvic, a peste 9.600 de controale pe linia circulaţiei masei lemnoase (dintre acestea, aproximativ 1.500 împreună cu poliţia). Rezultatul? 36 de infracţiuni constatate – şi tot atâtea dosare penale întocmite –, peste 200 de sancţiuni aplicate, în valoare de peste 200 de mii de lei.
Iar dacă aceste cifre nu sunt relevante, să răspundem şi noi cu aceeaşi monedă apărătorilor din oficiu ai fondului forestier.
Astfel, într-o postare pe Facebook, inginerul silvic Codruţ Bâlea, fost director al RNP Romsilva, aminteşte, sub titlul STOP Eco-Isteria: “Obiectivul (unei agenţii – n.n.) nu este protejarea pădurilor, ci distrugerea Romsilva. În 2015, înainte să înceapă campania de denigrare (respectiva agenţie – n.n.) a comandat un studiu (…), referitor la punctele slabe ale Romsilva (…).
Şi-atunci, să nu revii la cugetarea ironic-amară a şefului de lucrări de la Facultatea de Silvicultură Suceava, inginer Neculai – Marcel Flocea, pe care am mai redat-o şi în alte articole: “Orice gospodină căreia i s-a tăiat măcar o dată maioneza ne spune cum ni se taie pădurea”?
Ba da!

 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*