”Tradiția Mărțișorului” – expoziție virtuală de mărțișoare

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj întâmpină sărbătoarea românească a primăverii printr-o expoziție virtuală de mărțișoare și felicitări,  realizată de elevii claselor a V-a și a VIII-a de la Liceului Teoretic ”Iulia Hasdeu“, coordonați de  profesoara Șipoș Ibolya.
Activitatea este  realizată în cadrul parteneriatului educațional dintre cele două instituții.

”Cu semnificații ancestrale și putere magică, mărțișorul, unul dintre cei mai cunoscuți vestitori ai primăverii, reprezintă  prin data celebrării, dar și prin semnificația celor două fire bicolore – alb şi roșu – un simbol  al renașterii  universului. Tradiția  mărțișorului legată de protejarea existenței umane, se regăsește la nivelul gestului de a răsuci, în Ajunul sărbătorii, cele două fire de lână, bumbac sau mătase, pentru a confecționa tuturor membrilor familiei, câte un mărțișor. Odinioară, absolut toate categoriile de vârstă își etalau cu bucurie mărțișorul, purtându-l într-o manieră specific”, spune Daciana Vuia, directoarea Muzeului din Lugoj.

Mărțișorul, în patrimoniul UNESCO

Element al patrimoniului cultural imaterial, Mărțișorul tradiției românești a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, în urma candidaturii unui dosar multinațional coordonat de România și elaborat împreună cu Bulgaria, Macedonia și Republica Moldova.

”Așadar, străvechea poveste a mărțișorului supraviețuiește diverselor epoci, fiind preluată de  contemporaneitatea ce-i atribuie o diversitate de forme – de la obiecte realizate din materiale reciclabile sau neconvenționale, până la mărțișorul virtual al acestor vremuri pandemice. Pentru că fără mărțișoare, nu vine nici primăvara, invităm publicul lugojean să admire creațiile originale  ale elevilor, în cadrul expoziției postate  pe pagina de facebook a Muzeului Lugoj”, adaugă Daciana Vuia.

Articolul ”Tradiția Mărțișorului” – expoziție virtuală de mărțișoare apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*