Tragedia de la Sheffield continuă, cu a 97-a victimă, după 32 de ani!

Să ne întoarcem în timp, pe 15 aprilie, 1989, și să mergem pe Stadionul Hillsborough din Sheffield, la meciul dintre Liverpool și Nottingham Forest, una din semifinala Cupei Angliei. La scurt timp după începerea meciului, oamenii care asigurau securitatea pe stadion au decis să deschidă o ușă, la presiunea din exterior, exercitată de suporteri.

A fost o gravă eroare a stewarzilor – pe acea ușă a venit un flux masiv de 2000 de fani, care a provocat o avalanșă în tribuna, și-așa foarte aglomerată, rezervată suporterilor lui Liverpool. Mulți dintre ei au fost strânși și de gardurile din jurul terenului, călcați în picioare și sufocați. Inițial au murit 94 de persoane, apoi alte două, pentru ca în aceste zile să-și dea ultima suflare și Andrew Devine, un suporter de 55 de ani. El a murit într-un spital din Liverpool, din cauza unei pneumonii de aspirație. Conform medicului legist, leziunile cerebrale ale lui Devine, suferite în timpul catastrofei de acum 32 de ani, au dus la o predispoziție la această patologie. Andrew devine, astfel, cea de-a 97-a victimă a acestui carnagiu, dacă pot să mă exprim astfel. Familia lui Devine chiar a apreciat concluziile medicului legist, despre moartea lui Andrew.

Ani de zile, autoritățile au dat vina pe suporteri, așa cum se practică în general, că mortul este de vină întotdeauna. O primă anchetă a decis, în 2012 că decesele survenite au avut loc accidental. Însă o campanie a supraviețuitorilor, cât și a familiilor celor morți, a dus la anularea verdictelor din 2012, după o amplă investigație, care a examinat documente secrete anterioare, constatând neregularități și erori din partea autorităților.

O a doua anchetă a concluzionat, în 2016, că victimele au fost ucise, ca urmare a greșelilor făcute de poliție, serviciul de ambulanță și conducerea Clubului Sheffield Wednesday, care avea stadionul în administrare. Și cel mai important, în urma noilor cercetări s-a ajuns la concluzia că suporterii și comportamentul lor nu au contribuit la decese. Foști ofițeri de poliție și un avocat au fost acuzați, la câțiva ani de la dezastru, că au încercat să obstrucționeze justiția, dar n-a fost niciunul condamnat.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*