Tricolorii au obținut prima victorie cu Zare Markovski, 75-68 cu Olanda. Tehnicianul a oferit multe șanse tinerilor de 20 de ani din lot

Reprezentativa de seniori a României a avut un debut promițător în campania de calificare la Campionatul Mondial din 2019. Noul selecționer, Zare Markovski, a acceptat forțarea unui schimb de generație și a convocat foarte mulți jucători tineri. Nu doar i-a chemat, dar i-a și băgat în teren mai multe minute decât primesc la unele cluburi. România a pierdut la cinci puncte în Italia, 70-75. În meciul doi tricolorii au trecut acasă de Olanda cu 75-68, după o prestație entuziasmantă în anumite momente.

Zare Markovski este noul selecționer al României. Foto: fiba.basketball

România este condusă în campania de calificare la Campionatul Mondial din 2019 de macedoneanul Zare Markovski. Antrenorul de 57 de ani pregătește pe Trabzonspor BK, în campionatul Turciei. Într-o carieră de aproape 30 de ani, acesta a trecut pe la echipe ca Darussafaka, Lugano Tigers, Avelino, Virtus Bologna, Armani Milano, Limoges sau Caserta. Pentru meciul cu Italia, Markovski a avut 6 jucători de 20 de ani sau mai tineri, jumătate din lot. Dintre aceștia 4 au jucat între 12 și 24 de minute.

România a pierdut vineri în Italia cu 75-70, dar a continuat să lupte în sfertul patru, pe care l-a început de la minus 16. Tricolorii au reușit să recupereze mult și au dat emoții italienilor pe final. Scorul pe sferturi a fost: 26-15, 16-13, 17-15 și 16-27. De la italieni au lipsit câțiva jucători importanți, din cauza conflictului între FIBA și Euroligă, dar și cei din NBA.

Emanuel Cățe a fost cel mai eficient jucător român în ambele partide. Foto: fiba.basketball

Și la europeanul din această toamnă au fost trei jucători sub 20 de ani în lot. Dar atunci Emanuel Cățe a primit puține minute. În cele două partide din calificări, Cățe a fost cel mai eficient jucător al României. În meciul din Italia, pivotul care evoluează în liga secundă spaniolă a reușit 16 puncte și 8 recuperări în 24 de minute, pentru 25 în dreptul eficienței. Naturalizatul Giordan Watson a putut să joace de această dată, după ce a lipsit de la european pentru că a primit cetățenia prea târziu. În meciul de la Torino a contribuit cu 14 puncte, 4 recuperări și 5 pase decisive în 23 de minute. Pentru România au mai înscris: Moldoveanu 10 puncte, Orbeanu 8, Paliciuc 7, Kuti 6, Torok 4, Mandache 3 și Darwiche 2 puncte. Della Valle și Aradori au fost cei mai buni marcatori italieni cu câte 16 puncte.

În celălalt meci al grupei Olanda învingea Croația cu 68-61. O înfrângere surprinzătoare prin prisma numelor, dar de la croați au lipsit cei mai importanți jucători.

Naționala nu a avut loc la tv pentru transmisia în direct

La două zile a urmat partida dintre România și Olanda. Una care trebuia să fie transmisă în direct pe DigiSport 4. Dar iubitorii baschetului au avut o surpriză neplăcută, din cauza programării neinspirate. Pe acel post s-a difuzat finala Cupei Davis dintre Franța și Belgia, iar tenisul s-a prelungit, astfel că meciul naționalei de baschet nu a intrat în direct. S-a dat decalat.

Foto. fiba.basketball

Pentru meciul cu batavii s-a renunțat la Uță și Vîrnă și au intrat în lotul de 12 Baciu și Corpodean, mai experimentați. Au fost destule momente când Markovski a ținut în teren o formulă cu 4 jucători de 20 de ani și Torok. România s-a impus cu 75-68 în partida cu Olanda, pe sferturi: 16-15, 18-12, 20-19 și 21-22. Avansul maxim a fost de 18 puncte, iar la final antrenorul olandez spunea că e bucuros că a scăpat doar cu o diferență de 7 puncte. Deși au fost dominați la recuperare (27-46), tricolorii au compensat cu intercepțiile și au înscris 28 de puncte în urma celor 21 de mingi pierdute de adversari.

Rolland Torok a înscris 13 puncte în meciul cu Olanda. Foto: fiba.basketball

Rolland Torok a fost cel mai bun marcator al României cu 13 puncte. Emanuel Cățe a fost din nou cel mai eficient tricolor, cu 12 puncte și 8 recuperări, fiind și jucătorul cu cele mai multe minute, 26:13. Toți cei patru jucători tineri din lot au jucat mult, între 16 minute și 26. Markovski spunea după meci că pentru el vârsta nu contează și că trebuie să le dea tuturor jucătorilor șansa să arate că pot să joace sau nu, iar minutele multe îi vor motiva pe unii să se pregătească cu mai mult entuziasm. Pentru România au mai înscris: Watson 11 puncte (6 pase decisive), Nicolescu 9 puncte, Moldoveanu 8, Kuti 7, Mandache 6 puncte (5 pase decisvie), Darwiche 6 puncte și Orbeanu 3 puncte. De la olandezi s-a remarcat Franke cu 14 puncte și 5 recuperări.

În celălalt meci al grupei Italia s-a impus la Zagreb cu 80-64.

Italia conduce în clasamentul grupei D cu 4 puncte, având două victorii din două. România a urcat pe locul secund cu 3 puncte (o victorie/o înfrângere). Olanda are același bilanț cu tricolorii și este pe trei, iar Croația ocupă ultima poziție cu 2 puncte (0/2). Primele trei avansează în faza următoare a calificărilor.

Următoarea fereastră pentru naționale va fi în februarie. În 23 România joacă în deplasare cu Croația, iar pe 26 primește vizita Italiei.

The post Tricolorii au obținut prima victorie cu Zare Markovski, 75-68 cu Olanda. Tehnicianul a oferit multe șanse tinerilor de 20 de ani din lot appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*