Trofeul Carpați, un duș rece, înaintea Mondialului german!

În weekendul care a trecut, naționala de handbal senioare a României a jucat trei meciuri internaționale, cu Polonia, Macedonia și Brazilia, în cadrul Trofeului Carpați, meciuri ce s-au desfășurat în Sala Polivalentă din Craiova. A fost, dacă vreți, o ultimă verificare a fetelor noastre, înaintea Campionatului Mondial ce va începe sâmbătă, în Germania.

N-am fost niciodată de acord cu turnee amicale înaintea marilor competiții – nu știi cum să joci, pentru că trebuie să ai grijă să nu te accidentezi, în plus, trebuie să ții ascunse și unele scheme de atac, care să surprindă adversarele din competiția oficială. Și dacă partenerele de întrecere din amicale sunt mai valoroase decât tine, atunci ai șansa să iei bătaie pe linie, iar moralul nostru să cadă la pământ.

Așa cum era să se întâmple și la Trofeul Carpați – Polonia ne-a administrat, din start, o înfrângere umilitoare, 27-21, dar nu numai prin scorul înregistrat, cât mai ales prin jocul prestat între cele două semicercuri, prin inventivitatea din atac și siguranța din apărare, prin traseele mingiei frumos trasate, prin determinare, prin bucuria pe care au arătat-o, la fiecare gol marcat. Și ne-au înscris multe, poate chiar prea multe, 18, într-o singură repriză!

A doua zi, ne-am răzbunat pe Macedonia, 31-18, o selecționată fără griji și ambiții mari, dar care a jucat de la egal, la egal, cu tricolorele, 13-13, în partea a doua a meciului. Și a venit testul cu Brazilia, fostă campioană mondială în 2013, cu handbaliste care abundă campionatele europene, inclusiv cel al României. Am învins noi, 24-23, pentru că Brazilia a ratat mai mult pe final de partidă, dar victoria n-ar trebui să ne ducă în extaz – am avut minute în șir în care n-am marcat, iar apărarea a fost una găurită și deloc determinată. S-a văzut clar că fetele noastre nu sunt unite ca-ntr-o familie, nu au multe jocuri în ultima formulă, cu Dragut, Berbece și chiar cu Florianu și de aici, multe mingii pierdute și acțiuni ratate.

După Trofeul Carpați, selecționerul spaniol Ambros Martin a anunțat și echipa pentru Mondialul german, din care vor lipsi Gabriela Perianu și Alina Ilie, accidentate, cât și Laura Popa și Bianca Bazaliu, fete care n-au trecut testul de exigență al antrenorului. Iată cele 17 tricolore, care au obligația la un rezultat cel puțin ca cel din 2015 – să ne-amintim, că Adriana Nechita (o extremă dreapta letală, cum a fost numită de adversare), Paula Ungureanu, Oana Manea și compania s-au întors acasă cu medaliile de bronz, de la Mondialul din Danemarca:

• Portari: Denisa Dedu, Yulia Dumanska
• Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei, Ana Maria Popa
• Interi stânga: Cristina Neagu, Cristina Florianu, Gabriella Szucs
• Pivoţi: Crina Pintea, Cyntia Tomescu, Timea Tătar
• Centri: Eliza Buceschi, Cristina Laslo, Mădălina Zamfirescu
• Interi dreapta: Melinda Geiger, Ana Maria Dragut
• Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu, Ana Maria Berbece

Îi dorim Cristinei Neagu să repete isprava din Danemarca și să înscrie măcar 63 de goluri, reușite ce i-au adus titlul de golgeteră a Mondialului. Eu cred că lotul actual are cam aceleași șanse la medalii, ca cel din 2015, dar trebuie să recunoaștem că are și câteva semne de întrebare – și mă refer la Elisei, care nu mai are aceeași viteză de reacție, aceeași forță de pătrundere; la Melinda Geiger, care nu și-a găsit, nici până acum, rostul în naționala noastră, dar îi spun că și-l va găsi doar când va învăța Imnul României și-l va cânta cu toată dragostea, așa cum fac Szucs și Dumanska; însă cel mai mult mă-ngrijorează partea dreaptă, acolo unde Ana Maria Berbece n-a trecut, încă, peste starea de șoc, pentru că nu-i ușor ca la 18 ani să joci în naționala de senioare. În plus, jucătoarea Clujului nu deține toate secretele postului, așa cum le știe Ana Maria Simion, cea mai îndreptățită să meargă în Germania. La fel de talentată este și Alexandra Badea, de la Vâlcea, al cărui randament ar fi putut fi mai mare, decât al lui Berbece. Și tot pe acest post, candidate serioase ar fi putut fi și Laura Chiper, cât și Marilena Neagu Burghel.

Și mai am o nedumerire, vom merge în Germania cu trei centri, Buceschi, Laslo și Zamfirescu, dar cea mai bună coordonatoare este, fără-ndoială, Cristina Neagu (a demonstrat-o de multe ori, mai ales la echipa sa de club, CSM București)) și credem că cu Zamfir-Florianu pe stânga și Dragut pe dreapta, naționala noastră va avea o linie perfectă, la nouă metri.

Sunt doar păreri de amator, până la urmă antrenorul este cel care răspunde de rezultate, iar eu cred cu tărie că Ambros a-nvățat ceva din dușul rece al Trofeului Carpați și va găsi drumul cel mai bun, pentru a ajunge cu naționala României până în în fazele finale ale Mondialului german. Hai, România!

Iată programul de la Campionatul Mondial, faza grupelor, al naționalei noastre:
2 Decembrie, ora 15:00 România – Paraguay
3 Decembrie, ora 15:00 România – Slovenia
5 Decembrie, ora 21:30 România – Spania
7 Decembrie, ora 19:00 România – Angola
8 Decembrie, ora 19:00 România – Franța

Ionel Pană

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*